-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalReacția primului ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki la declarațiile lui Vladimir Putin.

Reacția primului ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki la declarațiile lui Vladimir Putin.

,,Secolul XX a adus lumii suferințe de neconceput și moartea a sute de milioane de oameni uciși în numele unor ideologii totalitare bolnave. Numărul de morți al nazismului, al fascismului și al comunismului este evident pentru oamenii din generația noastră. Este, de asemenea, evident cine este responsabil pentru acele crime – și al cărui pact a început cel de-al doilea război mondial, cel mai ucigaș conflict din istoria omenirii.
Din păcate, cu cât trece mai mult timp de la aceste evenimente tragice, cu atât copiii și nepoții noștri știu despre ei. De aceea, este atât de important să continuăm să vorbim cu voce tare, spunând adevărul despre al doilea război mondial, despre făptașii și victimele sale – și să ne opunem oricărei încercări de denaturare a istoriei.
Amintirea despre acest rău este deosebit de importantă pentru Polonia – prima victimă a războiului. Țara noastră a fost prima care a experimentat agresiunea armată a Germaniei naziste și a Rusiei sovietice. Polonia a fost prima țară care a luptat pentru apărarea Europei libere.
Cu toate acestea, rezistența la aceste puteri malefice nu este doar amintirea eroismului polonez – este ceva mult mai important. Această rezistență este moștenirea întregii Europe libere acum și democratice care a luptat împotriva a două regimuri totalitare. Astăzi, când unii vor să călărească memoria acestor evenimente în numele obiectivelor politice, Polonia trebuie să se ridice pentru adevăr. Nu pentru interesul propriu, ci pentru ceea ce înseamnă Europa.

Semnat la 23 august 1939, pactul Molotov-Ribbentrop nu a fost un „pact de neagresiune”. Era o alianță politică și militară, care împărțea Europa în două sfere de influență – de-a lungul liniei formate de trei râuri poloneze: Narew, Vistula , și San. O lună mai târziu a fost mutat pe linia râului Bug, ca urmare a „Tratatului de limitare germano-sovietic și de prietenie” din 28 septembrie 1939. A fost un prolog pentru infracțiunile indiscutabile care în următorii ani au fost comise de ambele părți a liniei.
Pactul dintre Hitler și Stalin a fost pus imediat în aplicare: la 1 septembrie 1939, Germania nazistă a invadat Polonia din vest, sud și nord, iar la 17 septembrie 1939 URSS s-a alăturat, atacând Polonia de la est.
La 22 septembrie 1939 a avut loc o mare paradă militară la Brest-Litovsk – o sărbătoare a înfrângerii comune a Germaniei naziste și a Rusiei sovietice împotriva Poloniei independente. Astfel de parade nu sunt organizate de părți la pactele de non-agresiune – sunt organizate de aliați și prieteni.
Exact asta au fost Hitler și Stalin – multă vreme nu au fost doar aliați, ci de fapt prieteni. Prietenia lor a înflorit atât de mult, încât, atunci când un grup de 150 de comuniști germani au fugit din al treilea Reich în URSS înainte de a izbucni al doilea război mondial, în noiembrie 1939, Stalin le-a predat lui Hitler drept „cadou” – condamnându-i astfel la o anumită moarte. URSS și Al treilea Reich au cooperat strâns tot timpul. La o conferință de la Brest, din 27 noiembrie 1939, reprezentanții serviciilor de securitate ale ambelor țări au discutat metodele și principiile cooperării pentru combaterea organizațiilor de independență poloneze pe teritoriile ocupate. Alte conferințe ale ofițerilor NKVD și SS privind cooperarea lor au avut loc, printre altele, la Zakopane și Cracovia (în martie 1940). Acestea nu au fost discuții despre neagresiune – ci despre lichidarea (adică uciderea) oamenilor, cetățenilor polonezi și a acțiunilor comune, aliate, pentru a produce o distrugere totală a Poloniei.
Fără complicitatea lui Stalin în despărțirea Poloniei și fără resursele naturale pe care Stalin le-a furnizat lui Hitler, mașina germană a criminalității nu ar fi preluat controlul asupra Europei. Ultimele trenuri cu provizii au părăsit URSS și s-au îndreptat spre Germania la 21 iunie 1941 – cu doar o zi înainte ca Germania nazistă să atace aliatul său. Datorită lui Stalin, Hitler a putut cuceri noi țări cu impunitate, a bloca evrei din tot continentul în ghetouri și a pregăti Holocaustul – una dintre cele mai grave crime din istoria omenirii.
Stalin s-a angajat în activități criminale în est, supunând o țară după alta și dezvoltând o rețea de tabere pe care rusul Alexander Solzhenitsyn a numit-o „Arhipelagul Gulag”. Acestea au fost tabere în care sclavia, tortura ucigătoare au fost aplicate milioanelor de oponenți ai autoritățile comuniste.

Crimele regimului comunist au început chiar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial – înfometarea a milioane de ruși la începutul anilor ’20, Marea Foamete care a dus la moartea a numeroase milioane de locuitori din Ucraina și Kazahstan, Marea Purjare din timpul căreia aproape 700 de mii de oponenți politici și cetățeni obișnuiți ai URSS, în mare parte ruși, au fost uciși, iar așa-numita „operațiune poloneză” a NKVD în care în principal cetățenii URSS au fost împușcați la moarte. Copiii, femeile și bărbații erau sortiți să moară. Numai în „Operațiunea poloneză”, conform datelor NKVD, peste 111 mii de oameni au fost împușcați în mod deliberat de comuniștii sovietici. A fi un pol în URSS la acel moment a însemnat o condamnare la moarte sau mulți ani de exil.
Această politică a fost continuată cu crime comise după ce Uniunea Sovietică a invadat Polonia la 17 septembrie 1939 – infracțiunea de uciderea a peste 22 de mii de ofițeri polonezi și reprezentanți ai elitelor în locuri precum Katyn, Kharkiv, Tver, Kiev și Minsk, crimele comise în celulele de tortură ale NKVD și în lagărele de muncă forțată din părțile cele mai îndepărtate ale imperiului sovietic.
Cele mai mari victime ale comunismului au fost cetățenii ruși. Istoricii estimează că între 20 și 30 de milioane de oameni au fost uciși doar în URSS. 
Liderii comuniști, Joseph Stalin în primul rând, sunt responsabili pentru toate aceste crime. La optzeci de ani după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, se încearcă reabilitarea lui Stalin pentru obiectivele politice ale președintelui Rusiei de astăzi. Aceste încercări trebuie să fie întâmpinate cu o opoziție puternică din partea fiecărei persoane care are cel puțin cunoștințe de bază despre istoria secolului XX.” A transmis presei prim ministrul Poloniei,Mateusz Morawiecki.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă