0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalRăspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac aerian care a avut loc în Beirut.

Conform sursei citate de CNN, Nasrallah a fost ucis după un „atac aerian sionist perfid asupra suburbiilor din sud”.

Este o lovitură majoră pentru Hezbollah, o grupare care a fost deja afectată de o serie de atacuri ale Israelului.

Nasrallah a fost declarat martir de către Hezbollah

„Hassan Nasrallah, liderul organizației teroriste Hezbollah și unul dintre fondatorii acesteia, a fost eliminat de IDF, împreună cu Ali Karki, comandantul Frontului de Sud al Hezbollah, și alți comandanți Hezbollah”, au transmis Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Grupul a transmis într-un comunicat:

„Eminența Sa, stăpânul rezistenței, slujitorul drept, a murit pentru a fi alături de domnul său care este mulțumit de el ca de un mare martir.
Conducerea Hezbollah-ului se angajează… să-și continue jihadul în confruntarea cu inamicul [Israelul], sprijinind Gaza și Palestina și apărând Libanul și poporul său ferm și onorabil.

Declarația nu a menționat cine va prelua locul lui Nasrallah sau cum va reacționa pe viitor grupul la asasinarea liderului său.

Hezbollah a adăugat că își va continua lupta împotriva Israelului „în sprijinul Gazei și Palestinei și în apărarea Libanului și a poporului său ferm și onorabil”, citează The Guardian.

Acest asasinat aruncă războiul Israelului cu Hezbollah într-un teritoriu necunoscut.

Israelul a lansat vineri un atac aerian masiv asupra a ceea ce a declarat a fi „sediul central” al Hezbollah în sudul Beirutului.

Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat că atacul a fost efectuat „după o lungă perioadă de pregătire” și „la momentul potrivit, într-un mod foarte precis”.

Halevi a avertizat, de asemenea, că acesta nu este sfârșitul „setului de instrumente” al Israelului și că există „și alte instrumente în continuare”.

IDF a continuat să lovească clădiri din Beirut în cursul zilei de vineri, susținând că acestea au fost folosite de Hezbollah ca centre de comandă și locuri de producție și depozitare a armelor. Cel puțin șase persoane au fost ucise și 91 au fost rănite de loviturile Israelului în Beirut, a declarat ministrul libanez al sănătății, adăugând că numărul victimelor nu este „final”.

Cine a fost Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah

Nasrallah a transformat Hezbollah într-una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu.

Născut la Beirut, în august 1960, dintr-un băcan și soția sa, și-a petrecut adolescența în umbra războiului civil din Liban. Când Israelul a invadat Libanul în 1982, ca răspuns la atacurile Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Nasrallah a adunat un grup de luptători pentru a rezista ocupației – care avea să evolueze în Hezbollah.

Gruparea era deja în dificultate, după lovitura dată de Israel prin intermediul pagerelor explozive.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a transmis un mesaj de asigurare către Hezbollah, afirmând că „toate forțele de rezistență regionale” sunt alături de grupare.

În primul său mesaj de când armata israeliană a revendicat uciderea lui Nasrallah, Khamenei a declarat că Israelul este „prea mic pentru a provoca daune semnificative” grupului libanez.

Soarta regiunii, a spus el, „va fi determinată de forțele de rezistență, în fruntea cărora se află un Hezbollah victorios”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă