Prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a confruntat luni cu apeluri reînnoite de a demisiona, după ce raportul referitor la petrecerile din Downing Street a fost publicat. Acesta demonstrează că evenimentele au avut loc în carantină, în perioada când aceste activități erau interzise.
Raportul înaltului funcționar public Sue Gray despre adunările din izolare, când britanicilor li se interzicea interacțiunea socială pe fondul pandemiei de coronavirus, a indicat „eșecuri grave ale conducerii” în centrul guvernului britanic.
Raportul referitor la petrecerile din Downing Street îl învinovățește pe Johnson
Ea a condamnat o parte din comportamentul guvernului ca fiind „dificil de justificat”. Cu toate acestea, Sue a spus că nu poate oferi un „raport semnificativ” pentru a nu prejudicia o anchetă separată a poliției. Dar aceasta a dezvăluit că detectivii cercetau evenimente care încălcau regulile, inclusiv unul din apartamentul lui Johnson, deasupra biroului său.
Saga a devenit cea mai gravă amenințare la adresa prim-ministrului lui Johnson, aflată deja sub supraveghere pentru o serie de scandaluri și gestionarea de către acesta a răspunsului la coronavirus. Politicienii din opoziție și unii membri ai propriului Partid Conservator l-au cerut să demisioneze.
Johnson a apărut în parlament în după-amiaza lunii după publicarea raportului pentru a-și cere scuze din nou și pentru a se angaja că va face schimbări în biroul său.
Opoziția îl atacă pe premier
Keir Starmer, liderul principalului Partid Laburist de opoziție, l-a acuzat că dă vina pe toți ceilalți, în afară de el și i-a cerut din nou să demisioneze. Liderul Partidului Național Scoțian, Ian Blackford, a fost forțat să părăsească Camera Comunelor după ce l-a acuzat pe Johnson de inducerea în eroare a parlamentului, infracțiune pentru care ar fi de așteptat să demisioneze premierul.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!