Un fost diplomat rus, care a devenit cel mai mediatizat dezertor atunci când a renunțat la slujba sa de la Geneva după invazia Ucrainei, spune că Vladimir Putin s-ar „umili” dacă ar trebui să se întâlnească cu Volodymyr Zelenski.
Boris Bondarev a fost diplomat rus de rang înalt la Geneva, Elveția, dar a trimis un e-mail colegilor săi diplomați în luna mai în care spunea că demisionează pentru că nu i-a fost niciodată „atât de rușine” de țara sa după începerea războiului.
Acum, el declară pentru Euronews că i-a fost „foarte clar” că Rusia „a depășit limitele rațiunii și s-a aruncat într-un abis”, iar acest lucru a determinat decizia sa de a demisiona.
La mai bine de 150 de zile de la începutul războiului, Bondarev spune acum că Vladimir Putin a făcut o „greșeală strategică” cu invazia și că va trebui să trimită „din ce în ce mai multă carne de tun” în Ucraina.
„Este adevărat că orice război se încheie cu negocieri. Dar astăzi nu văd că negocierile sunt ceea ce își doresc ambele părți”.
„Putin vrea să zdrobească Ucraina pentru că aceasta este o țară care, în opinia sa, nu are dreptul să existe. Și totuși, ucrainenii nu numai că există, dar se apără și ripostează”, adaugă el.
Așadar, ar putea exista o posibilă întâlnire față în față între președintele rus și omologul său ucrainean în cadrul unei înțelegeri negociate pentru a pune capăt războiului? Boris Bondarenko spune că el crede că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.
„Putin nu se va întâlni niciodată cu Zelenski, dacă nu va fi obligat să o facă. El va fi umilit de acest lucru. Poate vă amintiți că Putin l-a numit public pe Zelenski un drogat și a cerut generalilor și ofițerilor ucraineni să scape de el și de drogurile (n.r oamenii săi) sale de la Kiev. Așa că imaginați-vă ce va simți dacă va trebui să dea mâna cu președintele ucrainean.”
Fostul diplomat spune că, deși trupele rusești continuă să avanseze în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ofensiva „pare să își piardă suflul” și că Rusia nu își poate permite să mențină războiul pentru o perioadă lungă de timp, deoarece țara nu dispune de resurse pentru asta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!