Documentul a fost publicat sâmbătă, iar Guvernul a fost instruit să asigure punerea în aplicare a decretului și, dacă este necesar, să facă propuneri pentru modificarea perioadei de valabilitate a acestor sancțiuni așa zis reciproce.
În martie 2014, din cauza situației din Ucraina, Uniunea Europeană și o serie de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, Elveția, Noua Zeelandă, Islanda, au început să impună sancțiuni Rusiei, incluzând aici o listă care cuprindea o serie de nume de persoane fizice sau juridice din Rusia. Ca răspuns, la 6 august 2014, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, în baza căruia guvernul rus a impus interzicerea importurilor unui număr de produse alimentare din Statele Unite, Uniunea Europeană, Norvegia, Australia și Canada.
După ce țările UE au prelungit sancțiunile împotriva Rusiei pe 22 iunie 2015, Putin a prelungit embargoul alimentar cu încă un an. Ulterior, sancțiunile internaționale au fost prelungite de trei ori, cea mai recentă modificare având loc pe 24 iunie 2019 – până la sfârșitul anului 2020.
În iunie 2019, Putin a extins contra-sancțiunile sale până la 31 decembrie 2020 și a modificat normele decretului inițial.