21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin cere o forță ONU de menținere a păcii în Ucraina

Putin cere o forță ONU de menținere a păcii în Ucraina

Organizaţia Naţiunilor Unite ar trebui să ia în considerare crearea unei forţe de circa 20.000 de militari din state din afara NATO şi de 4.000 de poliţişti pentru a soluţiona criza din Ucraina, relevă un nou raport care va fi prezentat oficialilor occidentali în această săptămână.

Preşedintele Vladimir Putin a sugerat crearea unei misiuni ONU de menţinere a păcii, care să aibă un mandat limitat, propunere considerată de mulţi experţi occidentali drept o ocazie de a negocia crearea unei forţe a Naţiunilor Unite mai mari, cu scopul restabilirii ordinii în estul Ucrainei.

Un raport comandat de fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen – în prezent consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko – va fi prezentat sâmbătă unor oficialităţi occidentale, printre care emisarul special al SUA în Ucraina, Kurt Volker, la Conferinţa pe teme de Securitate de la Munchen.

”Operaţiunea va avea avea nevoie de un mix format din unele ţări europene, precum Suedia, ţări cu tradiţie în operaţiuni de menţinere a păcii, ca Brazilia, şi ţări care se bucură de încrederea Rusiei, precum Belarus”, a explicat Richard Gowan, autor al raportului şi expert în probleme ONU la Universitatea Columbia.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise începând din aprilie 2014 în conflictul din estul Ucrainei. Ciocniri armate încă au loc cu intermitenţă în pofida unui acord naţional de încetare a focului şi a eforturilor diplomatice pentru instaurarea păcii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă