20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalProteste în Iran după ce guvernul a scumpit benzina

Proteste în Iran după ce guvernul a scumpit benzina

Mai multe manifestaţii au izbucnit vineri seară în oraşe din Iran după anunţul surpriză al guvernului de a majora preţul benzinei, a relatat sâmbătă agenţia oficială de presă IRNA, preluată de AFP și Agerpres.

Manifestaţiile au fost “semnificative” la Sirjan, în centrul ţării, unde “oamenii au atacat un depozit de benzină din oraş şi au încercat să îi dea foc”, poliţia reuşind în cele din urmă să îi blocheze, conform IRNA.

Manifestaţii au avut de asemenea loc la Mashad, în nord, în sud la Ahvaz, Shiraz, Bandar Abbas şi Birjand, în est, dar şi la Gachsaran, Abadan, Khorramshahr şi Mahshahr, în sud-vest.

Manifestanţii au blocat drumuri, dar adunările au fost limitate şi s-au dispersat spre miezul nopţii, a adăugat IRNA.

Vineri, guvernul iranian a anunţat o creştere de cel puţin 50% a preţului benzinei la pompă, care era până acum fixat la 10.000 de riali, adică mai puţin de opt eurocenţi. Preţul va fi acum de 15.000 de riali (11 eurocenţi) pentru un maximum de 60 de litri pe lună. Fiecare litru suplimentar va costa 30.000 de riali (22 de eurocenţi).

Iranul este una din ţările unde benzina este cel mai puternic subvenţionată. Veniturile din creşterea preţului la benzină ar urma să fi redistribuite iranienilor care se confruntă cu dificultăţi economice, adică aproape 75% din populaţie, potrivit preşedintelui Hassan Rouhani.

Măsura ar urma să aducă încasări de 300.000 de miliarde de riali (circa 2,3 miliarde de euro) pe an, a declarat la televiziunea de stat responsabilul cu Planificarea şi Bugetul, Mohammad Bagher Nobakht.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă