Un spectacol extraordinar al trupei Bucharest Klezmer Band și Teatrului Evreiesc de Stat, care a avut-o în centru pe consacrata artistă Maia Morgenstern, a avut loc vineri seara, în Piața centrală din Sighișoara, în cadrul Festivalului Intercultural Proetnica.
Astfel, mai bine de trei ore, spectatorii au dansat alături de membrii trupei Federației Comunităților Evreiești din România și au asistat apoi la spectacolul "De la Caragiale la Șalom Alehem", în interpretarea trupei de actori a Teatrului Evreiesc de Stat.
Piesele artiștilor de la Bucharest Klezmer Band au oferit publicului, și de această dată, o lume a tradiției fără frontiere, în care stilurile muzicale sunt amestecate și combină emoția și energia, nostalgia și bucuria de a trăi.
Alături de Bogdan Lifșin (pian și acordeon), Bucharest Klezmer Band i-a adus în fața publicului pe Rodica Doija (vioară), Sergiu Marin (violoncel și chitară bas), Sorin Dobrotă (clarinet), Cristian Dragomir (percuție), Carmen Iovițu (vocal), Arabela Neazi (vocal) și Geni Brenda (vocal), artiști profesioniști din medii variate, care pot combina cu ușurință educația clasică și muzica tradițional folclorică, jazz-ul și improvizația. Formația de klezmer a Comunității Evreilor București este condusă de dirijorul Bogdan Lifșin și se află sub reprezentarea directă a lui Silvian Horn — coordonatorul programelor artistice și culturale ale Comunității. Organizatorul evenimentelor a fost Robert Schorr, directorul Departamentului Cultură-Artă al FCER.
Contemporani și inspirându-se din viața zbuciumată a sfârșitului de secol XIX din estul Europei, Caragiale și Șalom Alehem au multe zone literare comune, fapt care îi individualizează cultural, iar spectacolul oferit la Sighișoara, dar și în București de Teatrul Evreiesc de Stat pune în evidență tocmai aceste apropieri simbolice. Tranziția între cele două lumi literare este realizată prin călătoria cu trenul, mijloc de transport care a revoluționat viața de zi cu zi din epocă, dar și temă literară centrală pentru ambii autori: socializare, cunoaștere, salvare, fugă și amuzament, în același timp.
"Mi-e foarte drag și de multă vreme cu plăcere vin la Proetnica și mi se pare atât de important că se reunesc oameni păstrători ai tradițiilor frumoase, o energie atât de bună… Hai să gândim așa că ar fi organizat și trebuie așa, dar mă gândesc la privitori, la spectatori, la cei care vin și văd, care se bucură de ceea ce este. Este formidabil! Și am dansat, și am cântat împreună cu ei", a subliniat la finalul celor două evenimente, actrița Maia Morgenstern.
În opinia acesteia, un festival al minorităților este extrem de important.
"Lucrurile devin și capătă notorietate, substanță și prestanță și merge vestea despre cât de frumos e și lucruri serioase și vezi formații extraordinar de bine pregătite, vezi formații extraordinar de bine puse la punct, diverse din toate colțurile țării, lumii", a arătat artista.
La rândul său, Silvian Horn a afirmat că este al 11-lea an pentru Federația Comunităților Evreiești când participă la eveniment, în total, la festival fiind prezente 18 minorități.
"Bună seara și Shalom, de aici, de la Sighișoara, pentru a patra oară pentru Bucharest Klezmer Band. Federația Comunităților Evreiești din România vine pentru a 11-a oară, organizează de foarte mulți ani și participă alături de celelalte minorități, ceilalți frați ai noștri, armeni, greci, slovaci și așa mai departe — suntem 18 minorități în total și ne bucurăm să fim mereu împreună în fiecare an. România este o țară frumoasă și arătăm prietenia noastră, a tuturor minorităților. Cu toții suntem cetățenii acestei țări și ne bucurăm de țara noastră. La Sighișoara, formația Bucharest Klezmer Band a avut un repertoriu de 15 piese, iar invitatele speciale au fost marea actriță a noastră Maia Morgenstern, care este invitata noastră permanentă, și Carla Maria Lifșin, o fetiță de 12 ani care ne-a bucurat și încântat cu cântece în românește", a declarat la rândul său Silvian Horn.
El a arătat că majoritatea pieselor au fost interpretate în idiș, dar și în limba română, două dintre acestea fiind noi.
"Una dintre acestea a fost 'Scripcarul pe acoperiș' și s-a cântat în românește, și toată piața din Sighișoara s-a bucurat să audă versurile în românește. Muzica nu are frontiere și ne bucurăm de acest lucru. (…) Au fost oameni de toate vârstele care au dansat, au făcut hore. (…) Avem două actrițe, două membre ale formației — este vorba de Geni Brenda și Arabela Neazi, care sunt și actrițe ale Teatrului Evreiesc de Stat", a spus Silvian Horn.
În perioada următoare este în pregătire un program la Arad, unde comunitatea evreilor împlinește 300 de ani de existență.
"Suntem patru formații klezmer în România, noi suntem cea mai tânără. Va fi între 12 și 14 septembrie", a precizat Silvian Horn.
Tot în luna septembrie, FCER va organiza un eveniment la Sighet în memoria lui Elie Wiesel.
Silvian Horn și-a exprimat speranța că va încheia un parteneriat cu Primăria Municipiului București.
"Am mai avut Zilele Caragiale, când am avut 6-7 spectacole în București, dar sperăm să avem și alte spectacole. La noi, la evrei, vin Sărbătorile. Din septembrie vine Anul nou și avem vreo patru sărbători una după alta, deci avem program plin. (…) În octombrie avem un festival mare — 'Zilele Mihail Sebastian', la Brăila și vom fi acolo și vom cânta pentru publicul de acolo. Aș vrea să-i urez cu acest prilej 'Casă de piatră' Genei Brenda, pentru că pe 3 septembrie se căsătorește cu domnul deputat Silviu Vexler. Le doresc să fie sănătoși fericiți, mulți copii. Shalom, să fie pace în lume, să fie pace peste tot și cât mai multă muzică bună!", a încheiat Silvian Horn.