10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalProcurorul general al New York-ului investighează Organizația Trump

Procurorul general al New York-ului investighează Organizația Trump

Procurorul general al New York-ului, Letitia James, investighează Organizația Trump, bunurile președintelui Trump

Noi documente cer tribunalului din New York să ordone afacerii și lui Eric Trump să se conformeze citațiilor.

Procuratura generală din New York investighează dacă Organizația Trump și președintele Trump au umflat în mod necorespunzător valoarea activelor dlui Trump în declarațiile financiare, potrivit documentelor judiciare făcute publice luni și care încearcă să-i oblige pe directorii companiei să respecte citațiile.

Procurorul șef al statului a deschis ancheta civilă în martie 2019, după ce Michael Cohen, fostul avocat personal al președintelui și fost director executiv al Organizației Trump, a furnizat Congresului copii ale situațiilor financiare ale domnului Trump și a mărturisit că bunurile sale au fost umflate pentru a obține împrumuturi și beneficii fiscale favorabile, potrivit dosarelor din curtea statului Manhattan.

Biroul procurorului general, în dosarele de luni, a cerut unui tribunal din New York să ordone Organizației Trump și altor persoane să se conformeze citațiilor civile, inclusiv una emisă pentru mărturia lui Eric Trump, care a condus Organizația Trump de la preluarea mandatului de către tatăl său.

Biroul a depus cererea vineri, iar dosarele instanței au fost puse la dispoziție luni, în prima zi a Convenției Naționale Republicane.

Allen Weisselberg, directorul financiar al Organizației Trump și confident de mult timp al președintelui Trump, a depus mărturie în fața anchetatorilor de stat în ultimele două zile, luna trecută, potrivit declarațiilor. Dl Weisselberg a fost citat în martie, spun dosarele, și se așteaptă să se întâlnească din nou cu biroul.

Alți directori ai Organizației Trump au refuzat să se întâlnească cu biroul procurorului general din New York sau au ascuns documente, invocând comunicări privilegiate sau susținând o anchetă prea amplă, se spune în dosare. Procurorii de stat au declarat că l-au citat pe Eric Trump pentru mărturie în luna mai, dar cu mai puțin de două zile înainte de examinarea programată pe 22 iulie, avocații Organizației Trump au anulat, afirmând că întrebările biroului procurorului general adresate dlui Weisselberg au fost “dincolo de sfera de aplicare” a anchetei civile.

Începând de săptămâna trecută, Eric Trump “a refuzat acum în întregime”, a declarat procuratura generală în dosarul său, determinându-l să ceară curții din New York să acționeze.

 

Eric și tatăl său, Donald Trump

Eric Trump (foto), care conduce Organizația Trump, a refuzat să depună mărturie, a declarat biroul procurorului general din New York.

“De luni de zile, Organizația Trump a făcut afirmații nefondate într-un efort de a proteja dovezile de la o investigație legală asupra relațiilor sale financiare”, a declarat luni procurorul general al New York-ului, Letitia James. “Au blocat, au ascuns documente și i-au instruit pe martori, inclusiv pe Eric Trump, să refuze să răspundă la întrebări sub jurământ”.

Casa Albă a înaintat o cerere de comentarii Organizației Trump.

O purtătoare de cuvânt a Organizației Trump a numit-o “o dispută de descoperire” și a spus că compania nu a făcut nimic rău. “În timp ce am încercat să cooperăm cu bună credință la fiecare pas al anchetei, N.Y.A.G. a continuat hărțuirea companiei căci ne apropiem de alegeri (și depunerea acestei propuneri în prima zi a Convenției Naționale Republicane), din nou, confirmă că această investigație este total despre politică”, a spus ea într-o declarație.

Doamna James, un democrat într-un stat puternic democrat, a intentat o serie de procese împotriva administrației Trump. O promisiune centrală a campaniei sale electorale din 2018 a fost aceea de a da înapoi politicile dlui Trump, despre care spune că au făcut rău statului.

În cauză sunt șapte citații pentru mărturie și mii de documente care implică în principal mai multe proprietăți ale Organizației Trump, proprietatea din N.Y. numită Seven Springs și Trump National Golf Club din California. Dl Trump a donat facilități de conservare la ambele proprietăți prin plasarea de restricții permanente de dezvoltare asupra proprietății și luând deduceri fiscale egale cu valoarea diminuată.

Donația din New York a generat o deducere a impozitului pe venit de 21,1 milioane de dolari, iar donația din California a generat o deducere de 25 de milioane de dolari, potrivit declarațiilor.

Aceste deduceri depind de aprecierile valorii terenului înainte și după servitute, iar depoziția procurorului general sugerează că anchetatorii examinează modul în care aceste evaluări au fost efectuate.

Dosarul menționează, de asemenea, 40 Wall Street, o clădire inferioară din Manhattan cu un împrumut de 160 de milioane de dolari, din care 20 de milioane de dolari au fost garantați personal de dl Trump; și Trump International Hotel and Tower Chicago, un hotel și complex rezidențial.

Același dosar sugerează că anchetatorii încearcă să confirme o parte din mărturia dlui Weisselberg, inclusiv modul în care iertarea unui împrumut pe proprietatea lui Trump din Chicago a fost recunoscută ca venit și modul în care 21,1 milioane de dolari de pe proprietatea Seven Springs a fost reflectată în declarațiile fiscale federale, de stat și de oraș.

Dl Weisselberg, care a lucrat pentru dl Trump și afacerea familiei timp de decenii, a fost o figură critică în ancheta procuraturii din Manhattan privind plățile în bani cash făcute pentru două femei care au susținut că au avut relații cu dl Trump. Dl Weisselberg a primit imunitate pentru a depune mărturie în fața unui mare juriu în această privință, ceea ce a dus la condamnarea dlui Cohen pentru finanțarea campaniilor și alte acuzații în 2018.

Dl Trump a negat afacerile și a spus că nu a fost implicat în nicio faptă ilicită.

Organizația Trump și directorii săi sunt de asemenea investigați de procurorul districtual din Manhattan, Cyrus Vance Jr., al cărui birou este într-un litigiu de luni de zile pentru a obține documente financiare de la contabilul președintelui. Procurorii de stat au declarat că citația marelui juriu a fost emisă în cadrul unei “investigații financiare complexe” asupra fraudei bancare și de asigurări și fraude bancare de către Organizația Trump.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă