S-a spus adesea că Philip avea o moștenire regală mai bogată decât soția sa: puțini prinți ai erei moderne au fost obligați să renunțe la un set de titluri pentru a dobândi altul la căsătoria cu o viitoare regină.
Povestea remarcabilă a aripilor convergente ale familiilor Battenberg și Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg se întinde de la patru generații la Regina Victoria, din partea mamei lui Philip, și de la trei generații la țarul Alexandru al III-lea, tatăl bunicii paterne a lui Filip, Marea Ducesă Olga. al Rusiei.
În ultimul secol și jumătate, ambele aripi ale familiei au văzut răsturnări dramatice: revoluție, asasinat, război și exil.
Tatăl lui Philip, prințul Andrew al Greciei și Danemarcei, a murit la Monte Carlo în 1944. Mama sa, prințesa Alice de Battenberg, s-a născut la castelul Windsor în prezența reginei Victoria, străbunica ei. După o viață tumultuoasă marcată de boli și exil, Alice a murit la Palatul Buckingham în 1969.
Cele patru surori mai mari ale lui Philip s-au căsătorit cu aristocrați germani; toți sunt decedați. Cea mai tânără, prințesa Sophia a Greciei, a murit în 2001, lăsându-l pe Philip ultima generație germană-greco-daneză.
ARBORELE GENEALOGIC
Majoritatea versiunilor arborelui său genealogic încurcat încep cu bunicul său patern, prințul William al Danemarcei, care va deveni ulterior regele George I al Greciei. Povestea exactă a modului în care un prinț danez a devenit rege al Greciei implică negocieri tulburi din secolul al XIX-lea între Marea Britanie, Franța, Austria și altele și o vacantare creată de răsturnarea în 1862 a regelui Otto, nepopularul monarh al Greciei născut în Bavaria.
După o lungă luptă internațională cu privire la cine ar trebui să umple locul lui Otto – favoritul local era prințul Albert, al doilea fiu al reginei Victoria – slujba a revenit unui danez de 17 ani: prințul William, al doilea fiu al prințului creștin de Schleswig-Holstein -Sonderburg-Glücksburg. Cu o nesocotire regală pentru nomenclatura logică, William a fost înscăunat în mod corespunzător în 1863 ca George I al Greciei.
Patru ani mai târziu, William / George s-a căsătorit cu marea ducesă Olga, în vârstă de 16 ani, care l-a născut pe fiul lor Andrew în 1882, iar o jumătate din arborele genealogic al lui Philip a fost asigurat.
Cealaltă jumătate îl prezenta pe prințul Ludovic de Battenberg. Născut în Austria în 1854 și crescut în Italia și Germania, Louis a aderat totuși la Marina Regală în vârstă de 14 ani și a devenit primul lord al mării în 1912. Sentimentul anti-german după izbucnirea Primului Război Mondial, doi ani mai târziu, l- a obligat să-și schimbe numele în Mountbatten. Până atunci se căsătorise cu prințesa Victoria de Hesse, nepoata reginei Victoria, iar în 1885 s-a născut mama lui Philip, prințesa Alice de Battenberg.
Prințul Andrei al Greciei și Danemarcei, tatăl lui Philip, s-a căsătorit cu Alice în 1903. Rezultatul nu a fost pe deplin fericit. Tatăl lui Andrew a fost asasinat la Salonic în 1913, iar familia regală greacă a fost ulterior exilată. În 1930, Alice a suferit o criză nervoasă și a primit un diagnostic de schizofrenie; până atunci cuplul avea cinci copii, dar căsătoria s-a prăbușit. Andrew a locuit cu amanta sa franceză pe Coasta de Azur când a murit.
Când surorile sale s-au căsătorit cu prinți germani, Philip s-a trezit într-o poziție incomodă în timpul celui de-al doilea război mondial de a sluji în Marina Regală în timp ce mai mulți cumnați ai săi se luptau în partea germană. Unul dintre ei, prințul Christoph de Hesse, era membru al Waffen-SS. A murit în 1943.
Cea de-a treia soră cea mai mare a lui Philip, prințesa Cecilie a Greciei, a murit în 1937 când aeronava care o ducea la o nuntă în Londra a lovit un coș de fum din Ostend și s-a prăbușit, omorându-i pe toți cei aflați la bord. Philip le-a supraviețuit cu peste 83 de ani. Sora sa cea mare, prințesa Margarita, a murit în urmă cu 40 de ani, la vârsta de 76 de ani, iar sora sa cea mai mare, prințesa Theodora, a murit în 1969.
Numele și titlul Theodorei sunt purtate de a doua fiică a fostului rege Constantin al Greciei. Născută la Londra în 1983, prințesa Theodora a Greciei și Danemarcei este o actriță care folosește numele de scenă Theodora Grecia.