Prințul Charles a acceptat suma de 1 milion de lire sterline de la familia lui Osama Bin Laden, relatează Sunday Times, preluat de BBC.
Prințul Charles a acceptat banii de la doi dintre frații vitregi ai lui Osama Bin Laden în 2013, la doi ani după ce liderul al-Qaida a fost ucis, adaugă publicația.
Donația a fost primită de Fondul de caritate al Prințului de Wales (PWCF).
Decizia de a accepta banii a aparținut administratorilor.
„Orice încercare de a caracteriza altfel această situație este falsă”, a declarat Clarence House pentru BBC.
Clarence House a mai spus că a contestat o serie de aspecte prezentate în articolul din ziar.
Bin Laden a fost renegat de familia sa în 1994 și nu există nicio sugestie că frații săi vitregi ar avea legături cu activitățile sale.
Potrivit raportului, prințul Charles a acceptat banii de la Bakr Bin Laden, care conduce bogata familie saudită, și de la fratele lui Bakr, Shafiq, în urma unei întâlniri cu Bakr la Clarence House.
Moștenitorul tronului a acceptat banii în ciuda obiecțiilor consilierilor de la Clarence House și PWCF, relatează Sunday Times, citând mai multe surse.
Cu toate acestea, Sir Ian Cheshire, președintele PWCF, a declarat pentru ziar că donația din 2013 a fost convenită și „atent analizată” de către cei cinci administratori de la acea vreme.
„A fost efectuată o analiză adecvată, fiind căutate informații de la o gamă largă de surse, inclusiv de la guvern”, a adăugat Sir Ian.
„Decizia de a accepta donația a fost luată în întregime de către administratori. Orice încercare de a sugera contrariul este înșelătoare și inexactă.”
PWCF acordă granturi organizațiilor non-profit înregistrate în Marea Britanie pentru a realiza proiecte în Regatul Unit, în Commonwealth și în străinătate.
Nu a fost încălcată nicio regulă și nicio lege. Au fost efectuate toate verificările corespunzătoare și chiar și Ministerul Afacerilor Externe a fost solicitat să își dea avizul – acesta a aprobat donația.
Deci, cum se poate ca această știre să fie pe prima pagină?
O sursă de la Fondul de caritate al Prințului de Wales a declarat pentru BBC că „păcatele tatălui” – adică Osama Bin Laden – nu ar trebui să descalifice alți membri ai familiei de la a face o donație. Ceea ce are sens.
Dar, în egală măsură, prințul Charles sau cei din cercul său de apropiați chiar au crezut că a fost o idee bună să primească bani de la Bin Laden? Sau au crezut că era în regulă atâta timp cât nu era făcut public?
Pentru că, odată ce a devenit public oricâte verificări au fost făcute și oricâte reguli au fost respectate, tot ar fi arătat întotdeauna oribil.
La fel ca și donația enormă în numerar primită de la un fost prim-ministru din Qatar sau scrisoarea unui prieten apropiat și consilier al prințului Charles care promitea un titlu de cavaler unui cetățean saudit care promisese și făcuse donații substanțiale.
Oare o donație din partea familiei Bin Laden – oricât de îndepărtată ar fi de fapta rea a unui fiu renegat – se încadrează în acest model de monarhie?
Osama Bin Laden era în fruntea listei celor mai căutate persoane din SUA. Se crede că el a ordonat atacurile teroriste de la New York și Washington din 11 septembrie 2001 – care au ucis aproape 3.000 de persoane, inclusiv 67 de britanici.
El a fost ucis de forțele americane în 2011.
O sursă PWCF a declarat pentru BBC că „deși numele Bin Laden are o istorie foarte nefericită, păcatele tatălui nu ar trebui să se răsfrângă asupra restului familiei, care este una eminentă în regiune”.
Sursa a adăugat că donația a fost aprobată de Foreign Office.
Aceasta nu este prima dată când prințul Charles sau organizația sa caritabilă au fost cercetați pentru donațiile sale.
Luna trecută, s-a raportat că prințul Charles a acceptat o valiză cu un milion de euro în numerar de la un fost prim-ministru din Qatar – una dintre cele trei donații în numerar în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de lire sterline.
Clarence House a declarat atunci că donațiile din partea șeicului au fost transmise imediat uneia dintre organizațiile caritabile ale prințului și că au fost urmate toate procesele corecte.
Ulterior, Charity Commission a decis să nu lanseze o investigație cu privire la donație.
În februarie, Poliția Metropolitană a început o anchetă privind afirmațiile conform cărora organizația caritabilă a oferit ajutor pentru onoruri unui cetățean saudit.
Clarence House a declarat că prințul „nu avea cunoștință de presupusa ofertă de onoruri sau de cetățenie britanică pe baza unei donații către organizațiile sale caritabile”.
Pentru milioane de saudiți, numele Bin Laden este total inofensiv. Occidentul și mare parte din restul lumii îl va asocia pentru totdeauna cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!