4.1 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPrimul premiu Pulitzer pentru o publicaţie care apare exclusiv online. Vezi cine...

Primul premiu Pulitzer pentru o publicaţie care apare exclusiv online. Vezi cine a luat cele mai prestigioase premii din jurnalism

Fundaţia Joseph Pulitzer a desemnat ieri câştigătorii premiilor pentru cele mai bune materiale apărute în presa scrisă sau online din Statele Unite ale Americii. Pentru prima dată în istoria premiilor, nu a fost ales un câştigător la categoria „breaking news”.

Premiul pentru „serviciu public” a fost adjudecat de Los Angeles Times, pentru o investigaţie de amploare care a scos la iveală corupţia din orăşelul Bell, statul California. Aici, jurnaliştii i-au prins pe unii înalţi oficiali că deturnau bani din bugetul public pentru a-şi plăti bonusuri salariale exorbitante. Ancheta a dus la trimiterea în faţa judecătorilor a opt oficiali din Bell şi la recuperearea câtorva milioane de dolari. Primarul oraşului a demisionat în urma acestei anchete, pentru care Los Angeles Times şi-a mobilizat peste 20 de oameni, sub îndrumarea jurnaliştilor Jeff Gottlieb şi Ruben Vives. California şi-a reformat legile, obligându-i pe oficiali să facă publice bonusurile salariale.

Pentru „reportaj la nivel naţional„, premiul Pulitzer a fost acordat jurnaliştilor unei publicaţii care apare exclusiv online – ProPublica. Printr-o campanie de presă intitulată „Maşina de făcut bani de pe Wall Street”, Jesse Eisinger şi Jake Bernstein au scos la iveală în articolele lor practicile dubioase folosite pe Wall Street, care au dus la criza economică din SUA. „Pe măsură ce piaţa imobiliară a început să scadă, bancherii şi fondurile de investiţii (hedge funds) au săpat după metode să-şi menţină bonusurile generoase şi profiturile cu care se obişnuiseră atât de mult, ambalând ipotecile în titluri de valoare complexe, denumite obligaţii de datorie colateralizată (collateralized debt obligations). Piaţa fulminantă a CDO a ascuns cât de slabă era piaţa imobiliară şi i-a exacerbat prăbuşirea”, au scris jurnaliştii de la ProPublica.

Doi jurnalişti de la New York Times au primit premiul pentru „reportaj internaţional„, după ce au dezvăluit într-o serie de articole, din campania „Deasupra legii”, adevărata faţă a sistemului judiciar din Rusia: corupt, defectuos şi ignorant cu vitimele din cazurile politice sau cu implicaţii publice. Jurnaliştii Clifford J. Levy şi Ellen Barry s-au concentrat pe cazurile de jurnalişti ruşi sau figuri politice de opoziţie care au fost bătute, ucise sau terorizate, iar justiţia din Rusia nu şi-a făcut treaba pentru a-i trage la răspundere pe făptuitori. De asemenea, jurnaliştii au mai descoperit cum criticii serviciilor secrete au avut de suferit, dar şi cum Microsoft a colaborat cu autorităţile de la Moscova pentru a pune presiune pe opozanţi.

Premiul pentru „reportaj la nivel local” a mers către jurnaliştii de la Chicago Sun Times. Frank Main, Mark Konkol şi John J. Kim au dezvăluit, printr-o documentare profundă, violenţa din cartierele din Chicago şi modul în care victimele, criminalii şi poliţiştii se ascund cu toţii în spatele unui cod al tăcerii. „Aceasta e povestea care explică de ce nu se opresc împuşcăturile din Chicago. Este spusă de răniţi,de acuzaţi şi de poliţişti care au fost pe străzi într-un weekend din aprilie 2008, când 40 de oameni au fost împuşcaţi, şapte dintre ei mortal. Doi ani mai târziu, realitatea sumbră este asta: aproape toţi cei care au tras în acel weekend au scăpat de acuzaţii”, au scris jurnaliştii.

Premiul pentru jurnalism de investigaţie s-a dus către Sarasota Herald Tribune, la jurnalista Paige St. John, care s-a documentat timp de un an despre piaţa de asigurări din Florida, descoperind defecte imense. În urma anchetei, ziarul a creat o aplicaţie online cu ajutorul căreia publicul poate evalua companiile de asigurări. „De cinci ani, locuitorii din Florida se chinuiesc să repare sistemul statal de asigurări de proprietăţi, ricoşând între încercări de a domoli industria şi de a o pedepsi. Au văzut cu poliţele premium au crescut chiar şi cu 350% pe coastă şi au fost martorii anulării a peste două milioane de poliţe. Mii de proprietari de case pot să-şi găsească acum asigurări doar la un grup de companii de stat, despre care mulţi cred că nu ar putea să-şi plătească datoriile după un uragan puternic. Deşi nu au mai fost uragane în ultimii cinci ani, asigurătorii din Florida cer tot mai mulţi bani de la proprietarii de case. În acelaşi timp, capitalul pe care îl au asigurătorii la îndemână, pentru a plăti pagubele, s-a micşorat”, scrie Sarasota Herald Tribune.

Premiul pentru documentar („reportaj explicativ”) a fost acordat jurnaliştilor de la Milwaukee Journal Sentinel, pentru examinarea unui efort major de a folosi tehnologia genetică, pentru a salva viaţa unui băieţel de 4 ani, care suferă de o boală misterioasă. Pentru asta, jurnaliştii Mark Johnson, Kathleen Gallagher, Gary Porter, Lou Saldivar şi Alison Sherwood au folosit articole, grafice, imagini filmate şi fotografii în serialul lor „Unul la un miliard: O viaţă de băiat, un mister medical”. „Nicholas Volker este un băieţel cu o boală rară, devastatoare. Într-o încercare disperată pentru a-i salva viaţa, medicii din Wisconsin trebuie să decidă: este timpul să forţeze frontierele medicinei?”, scriu jurnaliştii câştigători.

Premiul pentru reportaj a fost primit de Amy Ellis Nutt de la The Star Ledger, un ziar din Newark, New Jersey, pentru povestea scufundării unui vas de pescuit în Oceanul Atlantic, în urma căruia şase oameni s-au înecat. „Valurile furioase îl pleznesc pe Jose Arias. În lupta nebună pentru a abandona vasul, şi-a închis costumul de supravieţuire doar până la gât şi acum Atlanticul îngheţat se infiltrează, furându-i căldura corpului. Frigul îl pocneşte, ca un pumn în interiorul capului. Înotând prin ocean, nu poate să-şi dea seama care e estul şi care e vestul, ce e sus şi ce e jos. Pe vârful unui val, cerul nopţii se deschide, apoi alunecă înapoi. Găleţi de stele se varsă în mare. Salvame, por favor. Salvame. Salvează-mă. Te rog salvează-mă, se roagă el la Fecioara din Guadalupe. În zorile răcoroase  ale zilei de 24 martie 2009, Jose Arias de 57 de ani se luptă pentru viaţa lui, plutind la 66 mile de Capul May”, îşi începe jurnalista reportajul.

David Leonhardt de la The New York Times a primit premiul pentru comentariu, „pentru pătrunderea graţioasă a problemelor economice complicate ale Americii, de la deficitul bugetului federal la reforma sistemului de sănătate”.

Premiul pentru critică a fost primit de Sebastian Smee de la The Boston Globe, pentru articolele sale despre artă.

Premiul pentru editorial a ajuns la Joseph Rago de la The Wall Street Journal, pentru textele sale despre reforma sistemului de sănătate lansată de preşedintele Obama.

Premiul pentru caricatură de presă a fost câştigat de Mike Keefe de la The Denver Post.

La categoria dedicată „literelor, teatrului şi muzicii„, premiile Pulitzer au fost acordate lui Jennifer Egan (ficţiune, „A Visit from the Goon Squad”), Bruce Norris (teatru, „Clybourne Park”), Eric Foner (istorie, „The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery), Ron Chernow (biografie, „Washington: A Life”), Kay Ryan (poezie), Siddhartha Mukherjee (non ficţiune, „The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer”), Zhou Long (muzică, „Madame White Snake”).

Cele mai citite

Donald Trump și-a publicat portretul oficial de președinte. Detaliul dur care stârnește controverse

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a publicat joi portretul oficial al acestuia în calitate de președinte în care apare...

Solskjaer revine! Antrenorul norvegian preia conducerea echipei Beșiktaș după o pauză de patru sezoane

Ole Gunnar Solskjaer, fostul antrenor al lui Manchester United, revine în fotbal după patru ani de absență, acceptând provocarea de a antrena Beșiktaș. Beșiktaș, o...

Instanța respinge definiv recursul formulat de Călin Georgescu în cazul anulării alegerilor prezidențiale din 2024

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins vineri recursul formulat de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept în...
Ultima oră
Pe aceeași temă