Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pleacă marţi seară la Beijing unde se va întâlni joi cu preşedintele chinez, Xi Jinping, confruntat cu manifestaţii de proporţii istorice împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate, notează AFP.
„Charles Michel a fost invitat de preşedintele Xi. Când eşti invitat de preşedintele chinez, spui nu?”, a subliniat un responsabil european ca răspuns la criticile legate de o vizită considerată „inoportună”.
Politica „zero Covid” a Chinei, cu lockdown-urile sale draconice, a fost în ultimele zile ţinta unor vaste manifestaţii în mai multe oraşe din ţară, cea mai răspândită mişcare de contestare de la mobilizările pro-democraţie dur reprimate în 1989, ceea ce a condus cel mai înalt organism de securitate chinez să ceară marţi „represiunea” „forţelor ostile”.
Preşedintele Consiliului European (instituţia reprezentând statele membre ale UE) va ajunge miercuri în capitala Chinei, înainte de a se întâlni joi cu Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP), Wu Bangguo.
Vizita sa, care intervine după ce cancelarul german Olaf Scholz a călătorit la Beijing la începutul lui noiembrie, urmează „dezbaterii strategice despre China” pe care au avut-o şefii de stat şi de guvern din UE în cursul unui summit în octombrie, a precizat responsabilul european.
Charles Michel „a fost mandatat de cei douăzeci şi şapte şi a dat curs unei invitaţii personale din partea preşedintelui Xi” în timpul ultimului summit G20, a subliniat el, potrivit agerpres.ro.
Charles Michel va pleca spre Beijing unde se va vedea cu Xi Jinping, dar va apăra interesele UE și va aborda problema drepturilor omului
El va „apăra interesele UE” în cursul întrevederilor sale, „va aborda problemele drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale” şi „va avea un dialog sincer” cu Xi Jinping, a spus el.
„Momentul acestei vizite este foarte bine ales din cauza crizei economice şi energetice provocate de războiul din Ucraina”, a observat acest responsabil, potrivit căruia Charles Michel îl „va îndemna pe preşedintele Xi să-şi folosească influenţa pentru a pune capăt agresiunii Rusiei” şi îi va „explica sancţiunile decise de UE”. De asemenea, ar trebui să discute şi despre pandemia de COVID-19.
Această călătorie intervine într-un context de intense discuţii între europeni cu privire la modul de a se poziţiona în faţa Chinei, pe fondul agravării tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi într-un moment în care UE încearcă să-şi reducă deficitul comercial abisal cu acest gigant asiatic.
UE consideră China ca „un partener, un concurent economic şi un rival sistemic”, conform formulării adoptate în 2019.
Relaţiile lor s-au deteriorat, în 2021, după adoptarea de către cei douăzeci şi şapte a unor sancţiuni în urma acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.
Charles Michel trebuie să se ocupe, pe de o parte, de o ţară precum Germania, care are interese economice importante în China, şi de alte state membre precum Lituania, care şi-a atras furia Beijingului acceptând o reprezentanţă a Taiwanului sub propriul nume.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!