4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPrădătorii adâncurilor și „nașul“ lor. Jeremy Wade revine la Discovery

Prădătorii adâncurilor și „nașul“ lor. Jeremy Wade revine la Discovery

Începând din 24 iulie, în fiecare duminică, de la ora 23.00, pe Discovery Channel începe un nou sezon al serialului „Monştrii apelor“.

„Detectiv“ de apă dulce, biolog și pescar extrem, Jeremy Wade și-a petrecut trei decenii din viață călătorind pe râuri din întreaga lume, în căutarea devoratorilor de oameni care stau la pândă în adâncurile unor râuri și lacuri din cele mai ostile zone ale globului. Jeremy își va folosi cunoștințele fără rival ca să se avânte într-o zonă necunoscută până acum, pentru el și pentru fanii programului „Monștrii apelor“: întinderile uria-șe ale oceanelor planetei.

Sezonul 8 încheie aventurile lui Jeremy, care pleacă să investigheze prădători subacvatici vinovați de atacuri mortale și cazuri de dispariții nerezolvate. În primul episod al noului sezon, „Demonul din adâncuri“, Jeremy se confruntă cu legenda unuia dintre cei mai vechi și mai cunoscuți monștri marini din istorie – șarpele de mare. În căutările sale, Jeremy merge de la Canalul Mânecii până în Thailanda și Franța, totul culminând cu una dintre cele mai incredibile întâlniri din viața lui. Pe parcursul sezonului, Jeremy ajunge în mai multe locații exotice, printre care Peru, Australia, Mexic și Bahamas, pe urmele mai multor ucigași din adâncuri.

„Au trecut 30 de ani de când am prins primul meu monstru de apă. Din acel moment, interesul meu pentru făpturile subacvatice s-a transformat într-o obsesie. În acest sezon, ies total din zona mea de confort și mă bazez nu numai pe experiența acumulată, ci și pe imaginația mea dezlănțuită, investigând relatări incredibile, mituri și legende despre făpturile din oceanele noastre. Inutil să mai spun, de-abia aștept să plonjez în adâncurile saline și să mă întâlnesc față în față cu noi monștri acvatici, pe care nu i-am mai văzut niciodată până acum“, explică Jeremy.

Biografie de erou

Cel mai neînfricat pescar din lume, Jeremy Wade, este biolog, profesor, scriitor și prezentator de televiziune. În ultimii 30 de ani a ajuns, de cele mai multe ori singur, pe malurile celor mai izolate râuri din lume. În aventurile lui, Wade a întâlnit unele dintre cele mai bizare și mai înfricoșătoare specii de pești și și-a riscat viața nu o dată, pentru a prezenta sute de asemenea exemplare, dar și culturile comunităților din jurul lor. Wade are o diplomă în zoologie acordată de Universitatea Bristol și un certificat de profesor în domeniul științelor biologice, obținut după absolvire, de la Universitatea Kent.

Wade a crescut în sud-estul Angliei, pe malurile râului Stour din Suffolk, unde a și început să fie pasionat de lumea subacvatică, mereu dornic să vadă “ce se află dincolo de următorul cot al râului“. Prima lui călătorie în afara Angliei natale a fost spre râurile din munții Indiei, în 1982, iar de atunci și-a petrecut din ce în ce mai mult timp urmărind tot felul de pești mari, dar prea puțin cunoscuți, prin râurile din toată lumea – în special în Congo și în jungla amazoniană.

„Nu mă consider cine știe ce pescar expert“, spune el, „dar sunt capabil să ajung în locuri unde de obicei nu prea răzbesc cei din afară. Iar după ce ajung acolo, îmi mai rămâne și suficientă energie cât să-mi arunc undița în apă. E esențial pentru succesul meu să fac echipă cu localnicii, iar partea extraordinară a acestei colaborări este că astfel reușesc să văd și să explorez diverse culturi, din diverse zone“.

Între doi pești prinși (sau, în anumite călătorii, între doi pești neprinși), Wade a reușit să se îmbolnăvească de malarie, să fie reținut ca suspect de spionaj, să scape ca prin urechile acului de înec și de rebeli înarmați, ba chiar să supraviețuiască după ce avionul în care se afla s-a prăbușit. În 1992, a devenit unul dintre autorii volumului „Some-where Down the Crazy River“ (Undeva în jos, pe un râu nebun), o carte considerată deja un titlu clasic al literaturii despre pescuit. De asemenea, a scris despre călătorii și istoria naturii pentru mai multe publicații, printre care The Times, Guardian, Sunday Telegraph, The Field și BBC Wildlife. Cea mai recentă carte a lui, „River Monsters: True Stories of the Ones That Didn’t Get Away (Monștrii apelor: Poveștile adevărate ale celor care nu au scăpat)“, a fost publicată în aprilie 2011.

Primul lui program TV, „Cu undița în jungle“, filmat în 2002 pentru Discovery Europe, a fost unul dintre cele mai urmărite programe prin serviciile TV multicanal, la data lansării sale, iar de atunci a fost vizionat de publicul din întreaga lume. „Monștrii apelor“, seria lui cea mai nouă, este cel mai urmărit program din istoria Animal Planet și a rămas cu acest statut încă de când a fost lansată, în aprilie 2009. Când nu se află pe malurile vreunui râu îndepărtat, Jeremy locuiește într-o regiune rurală din Somerset, în Anglia. 

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă