6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPolonia începe să definească politicile guvernamentale pe piața energiei electrice

Polonia începe să definească politicile guvernamentale pe piața energiei electrice

Guvernul din Polonia a început să definească regulile și rolurile părților interesate de pe piața energiei electrice. Totul pe măsură ce UE încearcă să accelereze decarbonizarea printr-o combinație de obiective mai stricte privind emisiile, reforme ale prețului carbonului și stimulente pentru investiții.

Până la sfârșitul anului 2022, guvernul polonez intenționează să naționalizeze anumite active de energie pe cărbune și lignit, deținute de cele patru mari companii de utilități parțial de stat, inclusiv PGE Polska Grupa Energetyczna SA și Energa SA. Cele patru companii vor conduce tranziția pe piața energiei electrice în Polonia. Dacă spin-off-ul cărbunelui este implementat, profilurile lor de afaceri cu emisii scăzute de carbon vor facilita finanțarea datoriilor pentru investițiile considerabile în surse regenerabile, în special în infrastructura eoliană offshore și solară și de rețea.

Cererea de energie electrică aproape și-a revenit la niveluri prepandemice

Pe fondul creșterii economice, cererea de energie electrică în Europa aproape și-a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei. Cererea de energie electrică va avea o creștere anuală modestă până în 2026.

Cărbunele scade în importanță în timp ce sursele regenerabile continuă să crească

O combinație de decizii economice și politice neatractive accelerează ieșirea din Europa a generației pe cărbune. Politicile UE și naționale susțin desfășurarea surselor regenerabile.

Nevoile de investiții sunt semnificative

Pentru atingerea obiectivelor de politică, vor fi necesare investiții semnificative în generarea de energie regenerabilă și rețele noi. Capex ar putea influența mai mult valorile de credit ale utilităților.

Prețurile energiei electrice sunt la niveluri fără precedent

Prețurile la energie sunt, în general, la maxim. Curbele forward sunt în retrogradare și ne așteptăm ca prețurile energiei electrice să scadă până în 2023/2024, pe măsură ce prețurile mărfurilor se normalizează.

Riscul de intervenție politică a crescut

În urma creșterii abrupte a prețurilor la energie electrică, riscul intervenției politice a crescut pe măsură ce guvernele încearcă să protejeze consumatorul final. Au fost introduse măsuri precum recuperarea profitului și plafonarea prețurilor.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Descoperire macabră la Lipova, în județul Arad

Polițiștii au găsit sâmbătă un cadavru uman în stare avansată de descompunere în orașul Lipova din județul Arad, potrivit IPJ Arad. „La data de 16...

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Sondajele prezidențiale: Ciolacu și Simion, favoriți pentru turul doi, dar lupta rămâne strânsă

Sondaje recente indică avansul lui Marcel Ciolacu și o competiție acerbă între George Simion și Elena Lasconi pentru locul secund. Discrepanțele între rezultatele diferitelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă