Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia declară război “mafiei gunoaielor”, după numeroase incendii

Numărul mare de incendii care au loc la gropile de gunoi din Polonia a determinat guvernul să pornească un război împotriva ''mafiei deşeurilor'', pe care o bănuieşte că se debarasează astfel de gunoaie, după decizia Chinei de a interzice importul anumitor categorii de deşeuri.

Share

Adriana Dutulescu 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2018 - 22:30

Anul acesta, în Polonia, au avut loc circa 60 de incendii la gropile gunoi, dublu faţă de anul trecut, potrivit estimărilor Ministerului Mediului.
Doar în luna mai au avut loc aproximativ zece astfel de incendii în mai multe zone din ţară.
''Cred că avem de-a face cu o mafie a deşeurilor'', a declarat marţi ministrul Mediului Henryk Kowalczyk, citat de agenţia de presă PAP.
Legislaţia neclară, crede acesta, permite unei companii să stocheze deşeuri ''în mod nelimitat, doar pentru a umple groapa de gunoi'' şi de a dispărea apoi.
Oficialul a adăugat că este dificil de crezut că este ''o întâmplare atunci când groapa de gunoi începe să ardă în momentul în care autorizaţia (companiei) expiră''. ''Este prea mult. Nu vom accepta acest tip de activitate. Este un lucru care contribuie în mare măsură la poluarea mediului. (...) În mod clar, aceste activităţi par coordonate'', a declarat premierul Mateusz Morawiecki, cu ocazia unei conferinţe de presă dedicate acestei probleme.
Potrivit ministrului de interne Joachim Brudzinski, această creştere a numărului de incendii ''are o evidentă legătură cu decizia Chinei de închide piaţa deşeurilor'' la începutul anului, societăţile occidentale fiind nevoite să caute noi posibilităţi de a se debarasa de gunoaie.
Guvernul polonez a anunţat o serie de inspecţii la societăţile vizate şi aplicarea unor măsuri legislative destinate să controleze mai bine importurile şi stocurile de deşeuri, precum şi pedepsirea infracţiunilor. ''Nu putem deveni groapa de gunoi ilegală a Europei'' a afirmat ministrul Mediului.
Potrivit datelor Inspecţiei sanitare poloneze, circa 733.000 de tone de deşeuri au intrat în Polonia anul trecut, comparativ cu 367.000 tone în 2015.
Cea mai mare parte a acestor importuri provine din Germania, Marea Britanie, Italia şi Austria.

Comentarii