Potrivit Le Nouvel Observateur, faptul că îşi recunoaşte vina în cele două capete de acuzare îi permite lui Manafost să evite un noul proces lung şi costisitor.
Manafort a fost găsit vinovat în august de fraudă bancară şi evaziune fiscală. Acesta şi-a dat acordul să pledeze vinovat la două capete de acuzare în cadrul unei înţelegeri cu procurorul special Robert Mueller, relevă documente ale autorităţilor judiciare federale din SUA, date vineri publicităţii. El va pleda vinovat la acuzaţiile de conspiraţie contra Statelor Unite ale Americii şi de conspiraţie pentru obstrucţionarea justiţiei, conform unor documente ale Tribunalului federal din Washington, D.C.
Echipa de procurori condusă de Robert Mueller a renunţat la celelalte acuzaţii aduse lui Manafort.
În luna august, Paul Manafort a fost condamnat de un tribunal din statul Virginia pentru fraudă bancară şi evaziune fiscală. Procurorii îl acuzaseră că nu a declarat autorităţilor fiscale 16 milioane de dolari câştigaţi în timpul în care a activat drept consultant politic în Ucraina. Ulterior, el a minţit băncile pentru a obţine credite în valoare de 20 de milioane de dolari.
Manafort urma să apară, pentru acuzaţii conexe, în faţa unui tribunal din capitala federală a SUA. Selecţia juraţilor urma să înceapă luni, în cazul acuzaţiilor de conspiraţie pentru spălare de bani, conspiraţie pentru fraudarea SUA, neînregistrarea ca agent străin şi influenţarea martorilor. Paul Manafort a strâns milioane de dolari lucrând pentru politicieni ucraineni, înainte de a lucra, neremunerat fiind, în cadrul campaniei lui Donald Trump timp de cinci luni.
El a condus campania începând de la jumătatea anului 2016, când Donald Trump a obţinut nominalizarea din partea Partidului Republican drept viitor candidat la alegerile prezidenţiale.
Casa Albă a declarat vineri că decizia lui Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Donald Trump, de a pleda vinovat la două capete de acuzare în cadrul unei înţelegeri cu procurorul special Robert Mueller şi de a coopera în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA nu are nicio legătură cu victoria din 2016 a lui Trump, transmit Reuters şi AFP.
„Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu preşedintele sau cu campania sa prezidenţială victorioasă din 2016. Nu există absolut nicio legătură”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.
Rusia a respins acuzaţiile de amestec în scrutinul prezidenţial american din 2016, iar Trump a spus că nu a existat nicio complicitate.
Robert Mueller anchetează din mai 2017 o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 şi o posibilă înţelegere între staful lui Trump şi Moscova. Donald Trump, care califică ancheta drept “vânătoare de vrăjitoare”, neagă orice înţelegere cu Moscova, iar Rusia respinge acuzaţiile de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016.