Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus miercuri organizarea pe 4 noiembrie a unor referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse, pentru alipirea acestor teritorii la Rusia, informează AFP.
„Doneţk, Lugansk şi numeroase alte oraşe ruse vor reveni în sfârşit în portul lor de origine. Şi lumea rusă, astăzi divizată de frontiere formale, îşi va regăsi integritatea”, a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak, propunând organizarea acestor referendumuri pe 4 noiembrie, când în Federaţia Rusă se celebrează Ziua Unităţii Naţionale.
De Ziua Unităţii Naţionale, Rusia comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea care a expulzat forţele de ocupaţie poloneze din Moscova.
Turciak s-a referit la regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), dar şi la regiunile Herson şi Zaporojie, pe care armata rusă le ocupă în mare parte. Moscova a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk la scurt timp după ce a declanşat, pe 24 februarie, ofensiva sa asupra Ucrainei, conform stiri.tvr.ro.
Partidul lui Putin vrea în această toamnă referendumuri pentru acele noi teritorii ucrainene ocupate de forțele ruse
După declaraţia lui Turciak, şeful-adjunct al administraţiei proruse a regiunii Herson, Kiril Stremousov, a declarat că această regiune se va pregăti pentru organizarea unui astfel de referendum pe 4 noiembrie. „Suntem solidari cu Andrei Turciak. Ne vom pregăti pentru o dată concretă. Toţi credeau că referendumul va avea loc în septembrie, însă (până acum) nu a fost avansată o dată concretă. Ne vom orienta spre 4 noiembrie, cu toate că noi suntem gata să organizăm un referendum chiar şi acum”, a spus Stremousov, citat de TASS.
Trupele ruse ocupă teritorii în special în sudul Ucrainei, inclusiv oraşul Herson, care număra 280.000 de locuitori înainte de război.
Separatiştii pro-ruşi controlează din 2014 cea mai mare parte din regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul industrial al Ucrainei, cunoscut sub denumirea generică de Donbas.
Rusia a organizat deja în martie 2014 un referendum în Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în urma acestui vot şi care a fost precedat de o intervenţie a forţelor speciale ruse.
Autorităţile de ocupaţie ruse din Ucraina evocă de luni de zile ideea unui referendum pentru alipire la Rusia, însă administraţia din Herson a declarat luni că plebiscitul este nesigur în viitorul apropiat din cauza contra-ofensivei pe care armata ucraineană o duce în prezent în această regiune.
Rusia a distribuit paşapoarte ruse locuitorilor din unele teritorii ocupate în Ucraina, după ce a făcut deja acest lucru pentru locuitorii regiunilor din est aflate sub controlul separatiştilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!