25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalParadoxul politicii americane în Israel. Vor pace, dar le vând arme

Paradoxul politicii americane în Israel. Vor pace, dar le vând arme

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post şi de agenţia Reuters, decizia Washingtonului vizează exporturi de muniţie pentru atacuri de mare precizie. Iniţiativa de vânzare a armamentului în Israel a fost transmisă Congresului SUA pe 5 mai, înainte cu câteva zile de izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza.

Congresul american nu intenţionează să blocheze exporturile de armament către Israel, un partener strategic al Statelor Unite. Totuşi, unii membri ai Congresului au exprimat obiecţii privind vânzarea de armament în Israel în contextul bombardamentelor masive efectuate de armata israeliană asupra Fâşiei Gaza.

“Distrugerile din Fâşia Gaza sunt şocante. Trebuie să cerem un armistiţiu cu efect imediat. Uciderea palestinienilor şi israelienilor trebuie să înceteze. Trebuie să examinăm strict asistenţa militară de aproape patru miliarde de dolari acordată Israelului. Este ilegal ca Statele Unite să susţină încălcările drepturilor omului”, a avertizat senatorul democrat Bernie Sanders, citat de postul Fox News.

Administraţia Joseph Biden a anunţat că menţine angajamentele pentru apărarea Israelului, dar a îndemnat atât Guvernul israelian, cât şi grupurile islamiste palestiniene să înceteze confruntările şi să evite victimele civile.

“Rămâne profund preocupaţi de actualele violenţe şi depunem eforturi pentru a ajunge la un calm sustenabil”, a transmis, luni după-amiază, Departamentul de Stat de la Washington.

Bilanţul raidurilor aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza a ajuns luni la cel puţin 198 de morţi şi peste 1.300 de răniţi.

Grupurile islamiste palestiniene au lansat peste 3.000 de rachete spre Israel în ultimele opt zile, bilanţul fiind de zece morţi şi peste 300 de răniţi.

Biden vrea să medieze conflictul dintre Israel și militanții teroriști palestinieni

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat luni seară că îl va suna din nou pe premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre conflictul cu grupurile islamiste din Fâşia Gaza.

“Voi vorbi cu premierul israelian peste circa o oră (…)”, a declarat Joseph Biden, potrivit cotidianului Times of Israel, răspunzând la o întrebare privind eforturile internaţionale de oprire a confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic.

La rândul său, Jens Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că Administraţia de la Washington a avut peste 60 de contacte cu oficiali din Orientul Mijlociu, în eforturile de ajungere la un armistiţiu între Israel şi organizaţiile islamiste palestiniene.

Bilanţul raidurilor aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza a ajuns luni la cel puţin 198 de morţi şi peste 1.300 de răniţi.

Grupurile islamiste palestiniene au lansat peste 3.000 de rachete spre Israel în ultimele opt zile, bilanţul fiind de zece morţi şi peste 300 de răniţi.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă