8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalPapa îndeamnă la iubire de sărbători

Papa îndeamnă la iubire de sărbători

”Crăciunul ne aminteşte că Dumnezeu continuă să iubească orice om, inclusiv pe cel mai rău”, a subliniat liderul celor 1,3 milioane de catolici din lume în slujba din noaptea de Crăciun, în somptuoasa Bazilică Sfântul Petru, la Roma.

”Iubirea sa este necondiţionată” şi ”gratuită”, chiar dacă ”poţi să ai idei eronate”, a insistat Papa, subliniind că ”gratuitatea” acestui tip de iubire ”răspândeşte pacea şi bucuria”.

Slujba din noaptea Crăciunului comemorează, în tradiţia creştină, naşterea lui Isus din Nazaret la Betleem.

Însă niciun text din Noul Testament nu precizează ziua şi ora naşterii. Sărbătorirea sa la 25 decembrie a fost aleasă în secolul al IV-lea în Occident, ceea ce permitea ca circumcizia lui Isus, mult timp înscrisă în calendar, să cadă la 1 ianuarie.

Exprimându-se sub baldachinul lui Bernin, sub care numai suveranul pontif este autorizat să oficieze slujba, Francisc le-a cerut marţi seara credincioşilor să nu uite ”să spună mulţumesc”, notând că ”acesta este cel mai bun mijloc de a schimba lumea”.

”Să nu aşteptăm ca apropiatul nostru să devină bun pentru a-i face bine, ca Biserica să fie perfectă pentru a o iubi, ca ceilalţi să ne arate consideraţie pentru a-i servi. Să începem noi primii”, a mai sfătuit Papa.

Francisc, care tocmai a împlinit vârsta de 83 de ani, adresează al şaptelea mesaj de Crăciun “Urbi et orbi” (”Către cetate şi lume”) miercuri la prânz, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, unui vast tur de orizont al zonelor de conflict din lume.

Creştini veniţi din întreaga lume s-au adunat de asemenea marţi în apropiere de Biserica Naşterii, la Betleem.

Într-o atmosferă festivă, palestinieni şi străini au asistat marţi, sub un soare de iarnă, la defilarea cercetaşilor îmbrăcaţi în albastru, galben şi bej, care au făcut paradă în sunet de cimpoaie şi tobe în jurul Pieţei Ieslei, în faţa bazilicii.

În bazilică, credincioşi care au venit în Cisiordania ocupată din Italia, Statele Unite sau Tanzania au aşteptat să viziteze locul exact unde s-ar fi născut Isus. Ola, din Nigeria, şi-a exprimat bucuria că se află la Betleem în această ”zi specială”.

La ora 17.00, când s-au închis porţile bazilicii, sute de persoane încă mai aşteptau să viziteze peştera îngustă a Naşterii.

”Bazilica este superbă şi face real ceea ce învăţăm în Biblie”, şi-a exprimat entuziasmul Laneda, o americancă venită cu familia. ”Totul este atât de plin de semnificaţie aici”.

”SPERANŢĂ”

Anul acesta, festivităţile sunt marcate de întoarcerea în Ţara Sfântă a unei bucăţi de lemn pe care Biserica o prezintă ca fiind o parte a leagănului original al lui Isus, un dar al Papei Francisc care a fost primit la Ierusalim, iar apoi transferat la sfârşitul lui noiembrie, cu mare pompă, la Betleem, după ce s-a aflat 1.300 de ani în Europa.

Această structură de lemn a părăsit Ţara Sfântă către anul 640”, potrivit custodelui Ţării Sfinte, Francesco Patton.

Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhiei Latine de la Ierusalim, a oficiat slujba de la miezul nopţii în Biserica Sfânta Caterina, lângă bazilica din Betleem, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

”Vedem enorme probleme economice, un nivel al şomajului mare şi alte probleme, dar (…) Crăciunul este pentru noi momentul în care sărbătorim speranţa”, a declarat Pierbattista Pizzaballa la sosirea în oraş.

Câţiva creştini din Fâşia Gaza au fost de asemenea prezenţi, însă în număr mai mic faţă de anii trecuţi, după ce Israelul a acordat mai puţine permise de ieşire din enclava palestiniană supusă blocadei israeliene.

Peste 300 de persoane au fost autorizate să iasă din Fâşia Gaza cu această ocazie dintre cele 950 care au cerut o autorizaţie, potrivit unui purtător de cuvânt al Bisericilor din Ţara Sfântă, Wadie Abou Nassar.

În Fâşia Gaza şi în împrejurimi, anul 2019 a fost marcat de violenţe sângeroase între gruparea Jihadul islamic şi forţele israeliene, în contextul în care şansele soluţionării unui conflict vechi de peste 70 de ani par tot mai îndepărtate.

Însă, după mai mulţi ani de scădere a nivelul frecventării, din cauza conflictului israeliano-palstinian, Betleemul a cunoscut în 2019 o creştere importantă a numărului de vizitatori, potrivit unor oficiali palestinieni însărcinaţi cu turismul.

În Piaţa Ieslei, ministrul palestinian al Turismului Rula Maayah şi-a exprimat bucuria faţă de faptul că 3,5 milioane de persoane au vizitat Betleemul anul acesta.

În alte părţi, în lume, regina Elizabeth a II-a a recunoscut, în tradiţionala sa alocuţiune de Crăciun că anul 2019 a fost ”plin de capcane”, între scandaluri care au afectat familia regală şi Brexit.

În Franţa, o grevă a lucrătorilor feroviari a complicat deplasările multor călători, dintre care unii nu au putut să se ducă la familiile lor la timp în Ajunul Crăciunului.

La Hong Kong, ciocniri au izbucnit într-un centru comercial între manifestanţi în favoarea democraţiei şi poliţia antirevoltă, după ce contestatarii au îndemnat la adunări-fulger în perioada sărbătorilor.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă