Numărul incendiilor de pădure în Brazilia a crescut cu 83% de la începutul anului 2019, comparativ cu anul precedent, în special în Amazonia, din cauza defrişărilor şi a secetei. Între ianuarie şi august 2019, în ţară s-au înregistrat 72.843 de incendii, faţă de 39.759 pentru întreg anul 2018, potrivit cifrelor oferite de Institutul Naţional de Cercetare Spaţială (INPE), care observă în special evoluţia pădurii în Brazilia.
Creşterea numărului de incendii de pădure în Brazilia are loc după doi ani consecutivi de declin şi este cea mai importantă din 2013, potrivit INPE, care utilizează date din satelit actualizate în timp real.
Incendiile din Amazonia sunt provocate în special de defrişări prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor, sau pentru a curăţa zone deja defrişate, de obicei în timpul sezonului uscat care se încheie peste două luni.
„Ceea ce vedem este o consecinţă a creşterii defrişărilor dezvăluite de cifrele recente”, a declarat Ricardo Mello, din cadrul programului Amazonia al Fondului Mondial pentru Natură-Brazilia.
Potrivit INPE, defrişarea în iulie 2019 a fost de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2018.
Aceste cifre au fost puse la îndoială de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, un critic feroce al politicilor de protecţie a mediului, care l-a demis pe Ricardo Galvao, preşedintele INPE, acuzându-l că a minţit şi că a stricat imaginea Braziliei. În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101). Cele mai numeroase incendii au fost înregistrate în statele ocupate total sau parţial de pădurea amazoniană. Cel mai afectat stat este Mato Grosso (centru-vest), cu 13.682 de incendii, o creştere cu 87% faţă de întreg anul 2018.