10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalOrganismele UE de reglementare au amendat Fitch cu 5,13 milioane euro

Organismele UE de reglementare au amendat Fitch cu 5,13 milioane euro

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a precizat că în perioada cuprinsă între lunile iunie 2013 şi aprilie 2018, 20% din subsidiarele Fitch din Marea Britanie, Franţa şi Spania au fost deţinute în mod indirect de o persoană fizică prin intermediul unei entităţi din Franţa. În acelaşi timp, acest acţionar, căruia ESMA nu i-a dezvăluit identitatea, a ocupat un loc în consiliile de administraţie a trei entităţi care au primit un rating din parte celor trei subsidiare Fitch.

În replică, Fitch, a treia mare agenţie de rating din blocul comunitar, susţine că niciuna din aceste încălcări nu a prejudiciat rezultatul ratingurilor adăugând că interpertarea sa asupra regulilor UE în materie de dezvăluire a identităţii acţionarilor a fost una făcută cu bună credinţă.

“Nu mai avem niciun singur acţionar individual care să deţină un loc în consiliile de administraţie ale entităţilor cărora le acordăm ratinguri”, a informat Fitch într-un comunicat de presă.

Fitch este deţinută de grupul american de presă Hearst,după ce acesta a preluat participaţiile grupului francez Fimalac. Fitch este una din cele trei mari agenţii de rating, alături de Standard & Poor’s şi Moody’s, care domină acest sector global.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) autorizează şi reglementează agenţiile de rating din UE. Autoritatea a precizat că amenda reflectă măsurile adoptate în mod voluntar de cele trei subsidiare Fitch pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se vor mai repeta.

Fitch este responsabilă pentru 15,1% din piaţa ratingurilor din UE, devansată de Standard & Poor’s care controlează 46,3% şi Moody’s cu 32%.

În luna iulie 2016, ESMA a amendat Fitch cu 1,4 milioane euro, după ce a descoperit că unii din analiştii agenţiei transmiteau informaţii cu privire la unele ratiguri suverane către o serie de persoane de la vârful companiei mamă a Fitch, înainte ca informaţiile să fie făcute publice.

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă