Consiliul de Securitate al Organizației Naţiunilor Unite, care nu s-a mai reunit aproape două săptămâni, este profund divizat cu privire la un proiect de declaraţie legat de coronavirus şi asupra reuniunilor virtuale pentru adoptarea rezoluţiilor, cărora Moscova li se opune, a transmis marţi AFP, care citează surse diplomatice.
Acest text a fost ”respins mai întâi de Africa de Sud, iar Rusia şi China au propus amendamente, dar l-au blocat ulterior şi ele”, a indicat un diplomat, sub rezerva anonimatului. Alte surse au evocat un proiect în impas. Beijing şi Pretoria sunt reticente, iar Moscova a propus ”amendamente ucigătoare”, a spus una din ele.
Îngrijorarea este în creștere
Propus la sfârşitul săptămânii trecute de Estonia, proiectul de declaraţie, obţinut de AFP, subliniază ”îngrijorarea crescândă” a celor 15 membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate faţă de pandemia ”care ar putea constitui o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională”.
Evocând necesitatea ”de a ajuta populaţiile cele mai expuse şi vulnerabile la virus şi care trăiesc în situaţii umanitare catastrofale”, textul invită la ”cooperare politică şi economică” şi asigură că acţiunile între ţările membre ale Naţiunilor Unite se derulează în ”deplină transparenţă, o aluzie implicită la criticile americane recurente la adresa Beijingului, notează AFP.
”Nicio ţară nu poate reuşi de una singură” să învingă pandemia, căutarea unui vaccin fiind prioritară, insistă de asemenea proiectul de declaraţie de o pagină, potrivit Agerpres. O declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU necesită unanimitatea celor 15 membri ai săi pentru a fi adoptată şi publicată.
De zece zile, Rusia îşi reiterează opoziţia în faţa partenerilor săi cu privire la desfăşurarea reuniunilor ”virtuale”, prin video, pentru sesiunile care necesită voturi. Criticii săi subliniază că o sesiune ce ar presupune prezenţa fizică ar obliga circa 50 de persoane să vină la sediul ONU.
”Pace în lume”, conflict în mijlocul Națiunilor Unite
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, ceruse luni încetarea imediată a focului în toate zonele de conflict din lume pentru a proteja comunităţile respective de pandemia COVID-19.
”Furia cu care virusul se propagă arată că războiul este o nebunie”, a subliniat Guterres într-o scurtă intervenţie de la sediul ONU. El a subliniat că este esenţială crearea unor coridoare umanitare şi deschiderea de canale diplomatice.
”Virusul nu ţine cont de naţionalitate, etnie sau credinţă. El îi atacă pe toţi, în continuu. În acelaşi timp, conflicte armate se dezlănţuie în lume. Categoriile cele mai vulnerabile – femeile, copiii, persoanele cu dizabilităţi, cele marginalizate şi cele strămutate – plătesc preţul cel mai mare. Ele sunt şi cele mai expuse riscului de a suferi pierderi devastatoare din cauza COVID-19”, a atenţionat Guterres.
ONU încearcă să medieze tratative pentru încetarea conflictelor din ţări ca Siria, Yemen şi Libia şi furnizează asistenţă umanitară pentru milioane de civili. ”Este timpul să punem capăt flagelului războiului şi să luptăm cu o maladie care face ravagii în lumea noastră. Acest lucru începe cu încetarea luptelor, peste tot. Imediat. De asta are nevoie familia noastră umană, acum mai mult ca oricând”, a accentuat Antonio Guterres.