Consiliul de Securitate ONU a convocat o întâlnire de urgență joi pentru a discuta despre conflictul Polonia-Belarus. Reuniunea „cu ușile închise” a fost solicitată de Franța, Estonia și Irlanda.
Mai multe țări europene din Consiliul de Securitate al ONU au solicitat organizarea unei întâlniri cu privire la situația de la granița Belarus-Polonia, a anunțat o sursă din Consiliu. Reuniunea „cu ușile închise” a fost solicitată în special de Franța, Estonia și Irlanda, pe fondul crizei migranților de la frontiera Poloniei.
Varșovia a acuzat Rusia de „terorism de stat” și susține că nu mai este vorba doar de o criză a migranților, ci de un război hibrid. Țările străine cer sancțiuni urgente pentru Belarus, cu toate că Lukașenko fiind văzut ca pe un executant al ordinelor lui Putin, potrivit declarațiilor premierului polonez.
Criza migrației de la granița Belarus cu Letonia, Lituania și Polonia, unde migranții ilegali caută să treacă pe teritoriul UE, a escaladat pe 8 noiembrie. Forțele de ordine fac tot posibilul pentru a-i ține pe loc pe refugiați, premierul solicitând mobilizarea a peste 20.000 de soldați și polițiști.
Mii de familii și-au instalat corturile în fața gardurilor de sârmă, în timp ce grupuri de migranți încearcă să le distrugă pentru a intra în țară. Nouă persoane au murit până acum din cauza condițiilor în care se află, iar polițiștii de frontieră polonezi spun că au existat peste 30.000 de încercări ilegale de a trece granița, din august și până în prezent.
Specialiștii susțin că situația alarmantă din Polonia vine într-un moment oportun pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS). În urmă cu câteva luni, partidul a scăzut în sondaje după ce a înăsprit legislația privind avortul, decizie ce a soldat cu moartea unei tinere.
Acum, un nou sondaj arată că PiS are un sprijin de 32,5%. Astfel, partidul rămâne încă cel mai popular din țară. Analiștii spun că situația migranților ar distrage atenția de la legea avortului, care a scos mii de oameni în stradă la proteste. De asemenea, Varșovia se bucură de un sprijin puternic din partea blocului comunitar european, dar și din partea unor instituții care în mod obișnuit sunt în conflict cu guvernul polonez.
În același timp, abordarea dură a guvernului în privința migranților de la graniță este încurajată de majoritatea populației, însă mulți alegători din opoziție au rețineri cu privire la aspectele umanitare. Parlamentari din opoziție au cerut o politică mai generoasă pentru refugiații blocați la graniță.