Aceste iluminări, organizate de grupurile de campanie și de primarii acestor orașe, sunt un puternic memento al căii întunecate care urmează dacă UE rămâne deoparte în timp ce statul de drept se stinge în Polonia și Ungaria. Este un apel la solidaritate a milioane de cetățeni din ambele țări care cred că finanțarea UE ar trebui să depindă de guvernele lor care trebuie să susțină aceste drepturi fundamentale.
Dispensa fondurilor UE în jurul COVID-19 și până acum bugetul 2021-2027 a fost deraiat de premierul ungar Viktor Orban și de premierul polonezul Mateusz Morawiecki, prin refuzul lor de a accepta că apartenența la UE depinde de menținerea unor astfel de valori.
Așa-numitul „compromis”, care poate fi convenit săptămâna aceasta, este doar o altă întârziere în abordarea acestei probleme.
Aceasta, desigur, nu este o nouă luptă pentru acești doi lideri. De ani de zile, acum, în Polonia și Ungaria, a trebuit să ne luptăm cu guvernele noastre naționale care subminează valorile fundamentale ale Europei: democrația și drepturile omului. Sute de mii dintre noi am ieșit în stradă, an de an, pentru a lupta împotriva încercărilor lor pentru a controla mass-media, sistemul judiciar și sistemele democratice ale țării noastre.
Lista încălcărilor statului de drept, societății civile, independența judiciară și libertatea presei în țările noastre este lungă. Faimos, guvernul ungar a călcat în picioare libertatea academică, făcând imposibilă funcționarea Universității Central-Europene din Budapesta – prima dată când o universitate este forțată în exil încă de la Război.
În Polonia, guvernul PiS a preluat controlul asupra fostului Consiliu Național al Magistraturii – asigurându-se că numirea, promovarea și disciplinarea judecătorilor națiunii urmau să fie hotărâte de loialiștii partidului.
În timp ce scriu, PKN Orlen, Compania petrolieră de stat din Polonia tocmai a cumpărat Polska Press, un punct de presă privat care ajunge la 11 milioane de polonezi în fiecare zi. Criticii își exprimă îngrijorarea și ei au dreptate să facă acest lucru, având în vedere tiparul evenimentelor din Ungaria lui Orban.
Aici, mass-media independente au căzut, una după alta, în mâinile unor personalități pro-guvernamentale – în măsura în care aproape nicio media independentă sau critică nu există acum în țară. Nu este o exagerare să spunem că democrația este amenințată în Polonia și Ungaria. Într-un sondaj major al cetățenilor, anul trecut, două treimi din polonezi (64%) au indicat că ei credeau că statul de drept era subminat în țara lor.
În timp ce, în Ungaria, 58% dintre respondenți au considerat că sistemul lor politic este „distrus”. Îmi amintesc încă sărbătorile din orașul meu natal când Ungaria a aderat la Uniunea Europeană în 2004. Pentru cei care crescuseră în spatele Cortinei de Fier, a fost un moment în care am știut că vom fi în siguranță de tiranie și vom face parte dintr-un colectiv, împreună cu prietenii noștri europeni.
Prin apartenența la UE am reușit să facem reforme care au consolidat și întărit statul de drept, au garantat libertățile și ne-au permis să trăim și să prosperăm ca europeni.
Și aceasta este o poziție care se reflectă, în sondaj după sondaj, cu o rundă recentă de sondaje constatând că 73% dintre polonezi și 65% dintre maghiari consideră că aderarea la UE a fost bună pentru prosperitatea țării lor. La aHang și Akcja Demokracja am sprijinit sute de mii de cetățeni din Ungaria și Polonia care cred într-un mecanism al statului de drept pentru finanțarea UE.
Am primit mesaje precum „a fi cu spiritul și trupul în Europa a fost visul meu de tinerețe”. „Aderarea Poloniei la UE a fost foarte o zi specială pentru mine ” și„ acțiunile actuale ale guvernului polonez sunt o crimă împotriva cetățenilor săi ”.Acestea sunt sentimente care sunt susținute pe scară largă și care sunt ignorate de Orban și Morawiecki.
Prin urmare, liderii UE se confruntă cu o alegere. Ei îi pot potoli pe Orban și pe Morawiecki altfel dezamăgesc cetățenii Ungariei și Poloniei preocupați de statul de drept și de libertățile fundamentale. Acest lucru i-ar încuraja pe cei doi lideri și ar arăta celorlalți lideri naționaliști că tacticile de șantaj pot fi eficiente. Ar alimenta o nouă trecere la autoritarism, nu doar în Ungaria și Polonia, ci în întreaga Europă și va cauza fracturi inutile ale UE-27.
O alternativă ar fi înfruntarea acestor „tigri de hârtie” și sprijinirea cetățenilor din aceste două țări pentru apărarea valorilor noastre, ca europeni. Noi, și sute de mii de cetățeni din Ungaria și Polonia, îi îndemnăm să rămână fermi față de tacticile de agresiune ale lui Orban și Morawiecki și să dea un exemplu despre modul în care Europa tratează autocrații.
Liderii Europei ar trebui să urmeze exemplul dat de sutele de mii de cetățeni din Polonia și Ungaria: nu ar trebui să compromită democrația și statul de drept – ar trebui să o apere cu orice preț. Noi, ca europeni, vom fi mai puternici pentru asta.