O jurnalistă cu dublă cetățenie, palestiniană și americană, a fost ucisă de un soldat israelian, ceea ce pune Statele Unite într-o situație extrem de delicată.
Jurnalista Shireen Abu Akleh (51 de ani) lucra pentru canalul de televiziune Al Jazeera. Ea a fost împușcată mortal, la data de 11 mai 2022. La momentul când a fost ucisă, ziarista relata despre un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiaţi Jenin. Această tabără se află în Cisiordania, care este o regiune ocupată de armata israeliană.
Militarul israelian care a împușcat-o pe jurnalistă a folosit, se pare, o armă cu lunetă. S-au tras mai multe gloanțe, la ora 6.30 dimineața, de la o distanță de circa 200 de metri. Jurnalista a fost țintită și ucisă deși purta o vestă antiglonţ pe care era scris „Presă”. De asemenea, ea purta şi o cască de protecţie, însă glonțul ucigaș a lovit-o exact lângă cască.
Informațiile care acuză Israelul vin de la Autoritatea Palestiniană și de la conducerea postului Al Jazeera. Acest lucru a fost subliniat, marți, de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. El a oferit această precizare în momentul în care a fost întrebat de ce SUA nu reacționează în urma uciderii unui cetățean american.
Blinken a spus că SUA așteaptă o anchetă independentă asupra circumstanțelor morții jurnalistei. ”Îmi pare rău, cu tot respectul, acestea nu au fost încă stabilite”, a susținut Blinken. ”Dorim o anchetă independentă, credibilă. Când această investigaţie va fi efectuată, vom urmări faptele oriunde vor duce ele”, a promis Blinken.
Jurnalista ucisă avea dublă cetățenie dar se afla în mijlocul unor ziariști palestinieni
Incidentul a fost deja relatat și de presa din SUA. Postul de televiziune CNN a precizat că, în momentul atacului, alături de Shireen Abu Akleh se afla și o altă jurnalistă palestiniană, Shatha Hanaysha. Aceasta purta, de asemenea, o cască antiglonț și o vestă cu inscripția „Presă”.
Un reprezentant al armatei israeliene a susținut că, poate, jurnalista a fost ucisă în cursul unui schimb de focuri între israelieni și palestinieni. În regiunea Jenin s-au mai produs asemenea incidente. Dar potrivit CNN, în acea dimineață de 11 mai nu s-a raportat un asemenea schimb de focuri. Tot potrivit CNN, la 11 mai nu s-a anunțat uciderea niciunui militar israelian.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!