Pandemia de COVID-19 a generat un val mare de deșeuri medicale, în mare parte măști de față de unică folosință realizate din polimeri din plastic, notează Euronews.
Dar, în loc să umplem pubelele cu ele, o firmă taiwaneză Miniwiz a găsit soluția perfectă: Transformă măștile utilizate în părți ale unui încărcător de telefon fără fir.
Totul este despre remodelarea plasticului care se găsește în majoritatea măștilor de față de unică folosință, explică Arthur Huang, CEO-ul Miniwiz.
Compania a dezvoltat un aparat „Trashpresso” care combină un tocător, un compresor și un braț mecanic pentru a produce automat o parte din încărcătoare.
„Această pandemie de COVID-19 creează atât de multe deșeuri. Multe deșeuri de unică folosință, în special toate deșeurile de plastic care sunt de fapt folosite pentru a ne proteja”, spune el.
„Și ne-am gândit că ne putem utiliza de aceste măști transformându-l într-o nouă generație de încărcătoare digital wireless.”
Deșeurile măștilor sunt folosite pentru a face carcasa de plastic, care este apoi asamblată într-un încărcător fără fir cu alte părți electronice.
Roboții sfărâmă măștile de față, le încălzesc și le transformă într-un fel de aluat de plastic.
Banca taiwaneză Fubon Financial a cumpărat de la Miniwiz încărcătoare pentru telefoane fără fir tuturor angajaților săi.
„Am strâns aproximativ 10.000 de măști. Am realizat peste 40.000 de încărcătoare pentru angajații noștri”, a declarat vicepreședintele executiv Cindy Lin.
„Angajații noștri au fost foarte bucuroși să primească acest cadou pentru că fiecare încărcător era diferit, pentru că erau fabricate ind măști reciclate”.
Miniwis nu intenționează să comercializeze încărcătoarele wireless, dar vinde deja alte articole pe site-ul său din plastic reciclat care nu provine din măștile de față. De la ghivece de flori la ochelari de soare.
Măștile de unică folosință, mănușile și alte tipuri de echipamente de protecție personală au reprezentat o parte importantă a protecției personale în timpul pandemiei de coronavirus.
Un raport din decembrie 2020 al grupului de advocacy OceansAsia a constatat că aproape 1,6 miliarde de măști ar inunda oceanele doar în 2020, pe baza estimărilor producției globale și a altor factori.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!