În întreaga lume, oamenii sunt îndemnați să respecte directivele privind distanțarea socială, Organizația Mondială a Sănătății îndemnând populația să nu „irosească sacrificiile mari, inimante” pe care oamenirea le-a făcut pentru salvarea vieților.
Pandemia de coronavirus a provocat peste 1,7 milioane de vieți și se manifestă din plin, în continuare, în mare parte din lume, dar lansarea recentă a campaniilor de vaccinare alimentează speranța că 2021 ar putea aduce un răgaz în lupta cu coronavirusul.
Din nefericire, mai multe țări au raportat cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, fapt de natură a crea tensiune prin serviciile publice de sănătate deja suprasolicitate.
Cu câteva ore înainte de sosirea primelor doze de vaccin în Franța, ministerul sănătății din Paris a confirmat vineri târziu că a detectat primul caz al noii variante la un cetățean întors din Marea Britanie. Primul caz francez al noii variante de coronavirus a fost găsit la un cetățean rezident în Marea Britanie care a sosit de la Londra pe 19 decembrie. Asimptomatic, acesta s-a auto-izolat acasă, în orașul Tours, în centrul Franței, ineavând contact decât cu profesioniștii din domeniul sănătății, care l-au tratat.
Noua tulpină a virusului, despre care experții se tem că este mai contagioasă, a determinat peste 50 de țări să impună restricții de călătorie în Marea Britanie, țara în care mutația a apărut pentru prima dată.
Vineri, Japonia a confirmat, la rându-i, cinci infecții cu noua tulpină la pasagerii din Marea Britanie, în timp ce alte cazuri au fost raportate și în Danemarca, Liban, Germania, Australia și Olanda.
Africa de Sud a detectat, de asemenea, o mutație similară la unii oameni infectați, dar vineri a negat afirmațiile britanice potrivit cărora că tulpina descoperită pe continent este mai infecțioasă sau periculoasă decât cea originară din Marea Britanie.
Descoperirea noii tulpini de coronavirus a determinat închiderea frontierei dintre Marea Britanie și Franța timp de 48 de ore, ceea ce a dus la un blocaj de până la 10.000 de camioane în sud-estul Angliei.
Mutația a făcut ca unele țări, care au slăbit ușor restricțiile de Crăciun, să revină asupra deciziilor. Austria, de exemplu, va intra dub un nou set de restricții drastice de azi și până pe 24 ianuarie.
De asemenea, milioane de britanici din Regatul Unit au fost afectați de o înăsprire a restricțiilor, mai mult de 40% din populația Angliei fiind acum afectată de cele mai stricte măsuri – care includ închiderea tuturor afacerilor neesențiale și o limitare a contactelor sociale.
Peste 25 de milioane de infecții au fost înregistrate în Europa, potrivit unui bilnaț publicat vineri de AFP