Noi proteste au izbucnit în Țările de Jos împotriva noilor reguli COVID, pe fondul creșterii cazurilor cu varianta Delta, în Europa. Violențele au acaparat străzile din Rotterdam, unde mii de oameni au scandat împotriva autorităților. Forțele de ordine au intervenit și au deschis focul împotriva manifestanților care aruncau cu artificii spre polițiști.
Ba mai mult, mai multe autoturisme au fost incendiate, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată un adevărat haos în orașul olandez. Trei persoane au fost tratate sâmbătă la spitalul din Rotterdam, după ce au fost grav rănite cu o noapte înainte. Forțele de ordine au răspuns în fața violențelor cu focuri de avertizare și canoane de apă.
Poliția din Rotterdam a postat sâmbătă pe Twitter că 51 de persoane au fost arestate, dintre care jumătate aveau sub 18 ani. Autoritățile investighează împușcăturile, inclusiv dacă persoanele rănite au fost lovite de gloanțe de poliție, au adăugat ei. Primarul orașului, Ahmed Aboutaleb, a declarat că protestul s-a transformat într-o „orgie de violență”.
Potrivit acestuia, polițiștii s-au văzut nevoiți să scoată armele și să tragă spre mulțime. Ministrul olandez al Justiției, Ferd Grapperhaus, a precizat într-o declarație că „violența extremă” împotriva poliției și pompierilor din Rotterdam a fost „respingătoare”.
Protestatarii s-au adunat pentru a-și exprima opoziția față de planurile guvernamentale de a restricționa accesul în spațiile interioare. Doar persoanele care dețin un certificat Covid pot sta în restaurante, baruri, cinematografe sau să participe la evenimente organizate în interior.
A existat o prezență puternică a poliției în alte câteva orașe mari după ce apelurile de pe rețelele sociale la revolte au urmat ciocnirilor de la Rotterdam. Cu toate acestea, protestele nu s-au soldat cu violențe. Organizatorii unui protest care a fost planificat sâmbătă la Amsterdam împotriva măsurilor de coronavirus au declarat că au anulat evenimentul după violența de vineri.
De asemenea, Austria s-a confruntat cu manifestații anti-Covid-19. Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă la Viena împotriva restricțiilor legate de coronavirus, la o zi după ce guvernul austriac a anunțat lockdown total și obligativitatea vaccinării. Până la mijlocul după-amiezii, numărul protestatarilor din Capitală a ajuns la aproximativ 35.000 de persoane.
Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că au avut loc mai puțin de 10 arestări pentru încălcarea restricțiilor privind coronavirusul și interzicerea simbolurilor naziste. Mulți austrieci sunt sceptici în ceea ce privește vaccinurile, o viziune încurajată de Partidul Libertatea de extremă dreapta (FPÖ), a treia cea mai mare forță din parlament, notează The Guardian.
Austria devine prima țară europeană care decide introducerea unui lockdown total iarna aceasta, atât pentru persoanele nevaccinate, cât și pentru cele imunizate. Decizia vine în urma exploziei de cazuri noi de infectare cu Covid-19. Astfel, timp de cel puțin 20 de zile, austriecii vor sta în carantină. Ba mai mult, cancelarul Alexander Schallenberg a declarat că va iniția un act legislativ prin care vaccinarea anti-Covid-19 să devină obligatorie în țară.
În același timp, și la Roma au avut loc proteste împotriva certificatului verde. Aproximativ 3.000 de oameni au ieșit în stradă să își arate nemulțumirea asupra restricțiilor Covid. Majoritatea oamenilor s-au strâns în zona Circului Maximus și nu purtau măști de proteste, în timp ce strigau „Libertate!”. La protest au fost așteptați aproape un milion de cetățeni și nu au fost raportate violențe critice.
Europa se confruntă în ultimele săptămâni cu noi recorduri de infectări cu Covid-19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este „foarte îngrijorată” de creșterea cazurilor de coronavirus pe continent. Directorul său regional, Dr. Hans Kluge, a declarat pentru BBC că, dacă nu vor fi înăsprite măsurile în toată Europa, până în primăvara viitoare ar putea fi înregistrate încă o jumătate de milion de decese.
Multe guverne de pe tot continentul introduc noi restricții în încercarea de a combate creșterea numărului de cazuri. După ce Austria a anunțat lockdown total începând de luni, 22 noiembrie 2021, Germania a precizat că nu exclude această posibilitate