”Ciprioții turci nu vor fi reduși niciodată la statutul de minoritate, cum doresc ciprioții greci, pe o insulă unde ei sunt coproprietari”, a afirmat Erdogan, care a efectuat în această săptămână o vizită oficială în Grecia, prima vizită întreprinsă de un președinte turc în ultimii 65 de ani în țara vecină.
Ciprul, care are un milion de locuitori, este divizat în două părți de la invadarea, în 1974, a nordului insulei de către armata Turciei, ca reacție la un puci ce viza unirea cu Grecia. Insula este împărțită între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004 și a cărei autoritate nu este exercitată decât în partea de sud a insulei, populată de către ciprioții greci, și autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), un teritoriu de 38 % (din suprafața insulei) cu circa 300.000 de locuitori, recunoscută doar de către Ankara.
Turcia are staționați în partea de nord a Ciprului circa 35.000 de soldați, a căror retragere totală este cerută de către Nicosia, susținută de Atena.
Noile negocieri în vederea reunificării insulei au eșuat în iulie, fiind blocate îndeosebi din cauza problemei referitoare la retragerea trupelor respective, precum și în legătură cu menținerea unui drept de intervenție unilaterală ce-l au cele trei țări garante — Grecia, Turcia și Marea Britanie (fostă putere colonială) — și a cărui abolire o cer ciprioții greci, susținuți de Atena.