Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Recep Erdogan

Noi tensiuni în chestiunea Ciprului. Erdogan prezintă situația turcilor din această insulă

Ciprioții turci sunt ''coproprietari'' în Cipru, nu o minoritate în insula divizată din Marea Mediterană, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu publicat duminică în revista greacă To Vima, relatează AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.12.2017 - 21:40

''Ciprioții turci nu vor fi reduși niciodată la statutul de minoritate, cum doresc ciprioții greci, pe o insulă unde ei sunt coproprietari'', a afirmat Erdogan, care a efectuat în această săptămână o vizită oficială în Grecia, prima vizită întreprinsă de un președinte turc în ultimii 65 de ani în țara vecină.

Ciprul, care are un milion de locuitori, este divizat în două părți de la invadarea, în 1974, a nordului insulei de către armata Turciei, ca reacție la un puci ce viza unirea cu Grecia. Insula este împărțită între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004 și a cărei autoritate nu este exercitată decât în partea de sud a insulei, populată de către ciprioții greci, și autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), un teritoriu de 38 % (din suprafața insulei) cu circa 300.000 de locuitori, recunoscută doar de către Ankara.

Turcia are staționați în partea de nord a Ciprului circa 35.000 de soldați, a căror retragere totală este cerută de către Nicosia, susținută de Atena.

Noile negocieri în vederea reunificării insulei au eșuat în iulie, fiind blocate îndeosebi din cauza problemei referitoare la retragerea trupelor respective, precum și în legătură cu menținerea unui drept de intervenție unilaterală ce-l au cele trei țări garante — Grecia, Turcia și Marea Britanie (fostă putere colonială) — și a cărui abolire o cer ciprioții greci, susținuți de Atena.

Comentarii