Este vorba de o ripostă, după noi atacuri cu rachetă din enclava palestiniană către Israel, potrivit unui comunicat al Armatei, citat de AFP, potrivit Agerpres. ”Avioane de luptă şi elicoptere au vizat ţinte ale organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza”, între care ”un post militar”, a indicat Armata israeliană care a declarat sâmbătă seară că ”două proiectile” au fost trase către teritoriul israelian din Fâşia Gaza, fără a raporta răniţi.
Anunţul bombardamentului militar intervine la câteva ore după ce Cogat, unitate a ministerului israelian al Apărării care supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene, a anunţat anularea ridicării măsurilor restrictive în Fâşia Gaza din cauza atacului cu rachete.
Palestinienii, taxați pe mai multe fronturi
”Extinderea zonei de pescuit, restituirea a 500 de permise comerciale de intrare şi livrarea de ciment sunt anulate”, potrivit Cogat.
Israel justifică blocada pentru Gaza prin nevoia de a opri mişcarea islamistă Hamas, care controlează enclava din 2007 şi care este responsabilă de toate atacurile cu rachetă care vin de pe teritoriul ei.
Pentru observatorii critici ai politicii Israelului, aceasta constituie o pedeapsă colectivă contra locuitorilor din Gaza. Atacurile palestiniene s-au intensificat de când preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat planul de a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu, salutat de Israel, dar neaprobat de palestinieni, care îl consideră foarte părtinitor.
Ambasada SUA în Irak, țintită din nou de ”prietenii” Iranului
Tot duminică, mai multe rachete au lovit în apropiere de ambasada americană de la Bagdad, conform unei surse militare americane, al 19-lea atac asupra intereselor americane în Irak în aproape patru luni.
Jurnalişti AFP, citați de News.ro au auzit explozii puternice în centrul Bagdadului unde se află ultrasecurizata Zonă verde, sediul instituţiilor irakiene şi al mai multor ambasade.
Aceste explozii, care au avut loc în jurul orei 00.30 GMT, au declanşat sirenele de la alarma ambasadei americane, potrivit unei surse diplomatice. Ele au fost urmate de un survol aerian în zonă, a constatat un jurnalist de la AFP.
Nu au fost semnalate daune materiale, nici victime la primele ore, duminică.
Atacuri întețite
Atacurile cu rachete contra soldaţilor, diplomaţilor sau a instalaţiilor Statelor Unite în Irak s-au înmulţit de la sfârşitul lui octombrie 2019. Ele au ucis un american şi un soldat irakian.
Niciunul dintre cele 19 atacuri înregistrate din 28 octombrie nu a fost revendicat, dar Washingtonul acuză că în spatele ostilităţilor s-ar afla facţiunile armate pro-Iran.
De fapt, șeful Diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif afirmase de sâmbătă că nu exclude posibilitatea producerii în Irak a mai multor acte de răzbunare contra SUA, în urma uciderii generalului iranian Qassem Soleimani de către forţele SUA.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran, ambii aliaţi ai Bagdadului, au degenerat la sfârşitul lui 2019 pe teritoriu irakian, ducând la asasinarea, la Bagdad, a generalului iranian la ordinul preşedintelui american Donald Trump.
Riposta iraniană
Iranienii au ripostat cu o ploaie de rachete la o bază irakiană unde se află soldaţi americani, rănind aproape o sută dintre aceştia. Facţiunile armate irakiene pro-Iran, care şi-au pierdut liderul de facto în raidul contra lui Soleimani, (Abou Mehdi al-Mouhandis), promit şi ele ”răzbunare” contra Statelor Unite.
Parlamentul irakian a cerut deja expulzarea a 5.200 de soldaţi americani din ţară.
În mod regulat, facţiunile ameninţă aceste trupe. Sâmbătă, una dintre cele mai radicale facţiuni pro-Iran din Irak, Noujaba, a afirmat pe Twitter că ”a decis să înceapă numărătoarea inversă pentru suveranitatea (Irakului) şi răspunsul la adresa forţelor de ocupaţie americane”.