Austria nu dorește România în Schengen, ceea ce înseamnă că nu va vota în favoarea României, în decembrie 2022.
Votul din 8 decembrie 2022 se va da în Consiliul JAI (Justiție – Afaceri Interne), din care fac parte miniștrii de Interne din țările membre UE. Poziția Austriei a fost explicată, la data de 18 noiembrie 2022, într-un interviu, de ministrul Gerhard Karner.
„Ca ministru de Interne, responsabil pentru probleme de siguranță, eu spun în mod limpede NU”, a precizat Gerhard Karner. Din declarația lui reiese că n-ar avea ceva anume împotriva României, ci se opune primirii în Spațiul Schengen a oricărui nou membru, deci a României, Bulgariei și Croației. Ministrul Karner a explicat această poziție prin faptul că țara lui, Austria, se confruntă cu un val uriaș de migranți ilegali, care vine prin Peninsula Balcanică.
Ministrul austriac de Interne a deplâns faptul că sistemul legal de imigrare „nu funcționează” în UE, inclusiv ca urmare a unui control ineficient la frontierele externe ale UE. „Nu este momentul să dăm un vot în favoarea extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a argumentat Gerhard Karner.
De ce nu este dorită România în Schengen
România are într-adevăr în responsabilitate o lungă porțiune din frontiera externă a Uniunii Europene. Există migranți ilegali care sosesc în România peste Marea Neagră, venind din Turcia. Numărul acestor migranți veniți pe mare este însă mic. Tentativa de creare, pe Marea Neagră, a unei rute secundare de migrație, se pare că a eșuat. Cei mai mulți migranți ilegali intră în România venind din Serbia, Republica Moldova și Ucraina.
Cu privire la România, țara care se opune constant primirii în Spațiul Schengen este Olanda. Se pare că nici în acest moment atitudinea Olandei cu privire la România nu s-a ameliorat. Mai recent, politicieni din Suedia au opinat că și țara lor ar trebui să se opună primirii României în Spațiul Schengen. Politicienii suedezi susțin că România nu combate eficient corupția și crima organizată.
Miercuri, acum patru zile, comisarul european Ylva Johansson declara, la Bruxelles, că a venit momentul primirii în Schengen a României, Bulgariei și Croației. Dintre aceste trei țări candidate, poziția cea mai bună o are Croația. De altfel, se pare că votul pentru Croația va fi separat de votul pentru România și Bulgaria.
UE are acum 27 de țări membre iar Spațiul Schengen include 26 de țări. Cele mai multe țări membre UE fac parte și din Spațiul Schengen.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!