Pe 15 februarie, o instanţă din China a decretat într-o declaraţie publică faptul că ascunderea intenţionată a simptomelor coronavirusului sau denaturarea informaţiilor despre starea pacienţilor vor fi considerate infracţiuni. De asemenea, ascunderea istoricului calătoriilor va reprezenta o infracţiune.
Pedeapsa cu moartea
O persoană care a reprezentat sursa infecţiei într-o anumită comunitate sau locaţie şi a contribuit la răspândirea virusului va fi acuzată că a creat o ameninţare la adresa siguranţei publice, a mai informat, conform Mediafax, Deutsche Welle. Poate primi 10 ani de închisoare, închisoare pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea.
Comisia Naţională de Sănătate din China a interzis, tot pe 15 februarie, locuitorilor care tuşesc, au febră sau prezintă simptomele unei infecţii virale să călătorească în ţară cu mijloacele de transport în comun. În plus, toţi cetăţenii care revin în zonele natale după ce şi-au petrecut vacanţele în zonele în care există focare de infecţie trebuie să rămână în case sau sub supravegherea medicilor pentru 14 zile. Cei care refuză carantină vor suporta consecinţele legii.
Bilanţul deceselor provocate de Coronavirus în China a ajuns luni la 1.775, iar numărul persoanelor infectate a depăşit 71.000, dintre care 70.548 sunt în China.
Viața politică din China, bruiată și ea
Parlamentul din China ia în considerare să amâne sesiunea sa plenară, mare adunare anuală a regimului comunist, a anunţat luni agenţia de presă oficială Xinhua, în contextul epidemiei de pneumonie virală.