3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalNegocieri „complicate” între SUA și Rusia legate de soarta Ucrainei

Negocieri „complicate” între SUA și Rusia legate de soarta Ucrainei

Oficialii din Rusia și SUA negociază la Geneva, lansând o săptămână de activitate diplomatică în Europa menită să rezolve tensiunile de la granița Ucrainei.

Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov și delegația sa au sosit cu o escortă de poliție la misiunea diplomatică a SUA din Geneva pentru a purta discuții față în față cu Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA, și echipa ei.

Discuțiile dintre SUA și Rusia devin „complicate”

Întâlnirea a început luni, la primele ore și este văzută ca un posibil prim pas către reaprinderea dialogului dintre Moscova și Washington. Cu toate acestea, atât diplomații ruși, cât și cei americani, nu se așteaptă la un progres în urma discuțiilor din orașul elvețian, considerat și „orașul Păcii”.

Ryabkov a spus în weekend că este absolut posibil ca diplomația să se încheie după o singură întâlnire, în timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a minimizat așteptările pentru eventuale noi informații.

Rusia a declarat că nu va face concesii sub presiunea SUA și a avertizat că discuțiile de săptămâna aceasta, și așa „complicate” privind criza din Ucraina s-ar putea încheia mai devreme. Linia dură de la Moscova a subliniat perspectivele fragile ale negocierilor despre care Washingtonul speră că vor evita pericolul unei noi invazii rusești a Ucrainei, în cel mai tensionat punct al relațiilor dintre SUA și Rusia de la încheierea Războiului Rece.

Rușii nu sunt optimiști în privința unui acord

Potrivit agenției de știri Interfax, reprezentanții ruși nu s-au arătat deloc optimiști în privința unui acord. Pe de altă parte, prognosticul SUA a fost la fel de sumbru. Totuși, ambele părți au pus propuneri pe masă și apoi vor vedea dacă există motive pentru a merge mai departe, a spus Blinken.

Negocierile au început încă de duminică seara cu o cină de lucru între șefii delegațiilor SUA și ai Rusiei. Serghei Riabkov și alți oficiali ruși s-au întâlnit preț de două ore cu secretarul de stat adjunct al SUA și echipa ei la reședința de lux a ambasadorului SUA din Geneva. Ambele părți au declarat că vor avea loc discuții „complicate”. 

SUA nu sunt dispuse la un angajament ferm

Cu toate acestea, SUA afirmă că nu își vor lua „niciun angajament ferm” în timpul discuțiilor și că vor fi discutate doar problemele de securitate.

Jonah Hull de la Al Jazeera a declarat că negociatorii americani „testează intenția reală a Rusiei” în timpul discuțiilor de luni, care fac parte din discuțiile Dialogului strategic de securitate lansate de Biden și Putin în timpul summitului din iunie 2021 de la Geneva. Cu toate acestea, nimeni nu se așteaptă la un acord după aceste negocieri.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că discuțiile dintre Rusia și Occident ar putea să nu rezolve toate problemele în această săptămână, dar ar putea oferi o cale de evitare a conflictului. În același timp, el a avertizat Moscova cu privire la „costurile severe” dacă va lansa un nou atac asupra Ucrainei, spunând că alianța sprijină dreptul Kievului de a se apăra.

Potrivit unui înalt oficial al administrației americane, este posibil ca în cadrul unei reuniuni NATO-Rusia, format din 30 de țări aliate, tonul discuțiilor să fie ceva mai ridicat.

Negocierile vor fi urmate de discuții Rusia-NATO de la Bruxelles miercuri și de o întâlnire la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa, joi.

Washingtonul acuză Rusia că a desfășurat aproximativ 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina în ultimele luni, la opt ani după ce a capturat peninsula Crimeea. Acțiunea militară a stârnit temeri la Kiev și la Casa Albă, așteptându-se la o posibilă inavzie a Ucrainei din partea Rusiei. Ceilalți aliați occidentali ai SUA și ai Ucrainei, inclusiv Uniunea Europeană și Regatul Unit, au promis că vor impune pedepse severe Rusiei.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a negat că intenționează să invadeze Ucraina și a dat vina pe alianța militară transatlantică NATO condusă de SUA pentru subminarea securității regiunii. Un analist politic independent rus, Dmitri Oreșkin, spune că președintele Putin nu poate accepta aderarea Ucrainei sau Georgiei la NATO.

Luna trecută, Rusia a prezentat un set amplu de cereri, inclusiv interzicerea extinderii NATO în continuare și încetarea activității alianței în țările din Europa Centrală și de Est care i-au aderat după 1997. Statele Unite ale Americii și NATO au respins o mare parte din propunerile ruse.

Trupele rămân în alertă la granița Ucrainei

Între timp, în estul Ucrainei, trupele rămân în alertă maximă, pe fondul temerilor de o invazie rusă. Washingtonul și Moscova au exclus Bruxelles-ul de la discuțiile diplomatice care vizează detensionarea situației de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică, înainte de a începe negocierile, că nu vor exista discuții despre Europa „fără Europa”, problemele de securitate europeană fiind discutate cu europenii la masă.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă