Moscova sprijină planul Uruguayului şi al Mexicului pentru Venezuela

Rusia sprijină un plan de soluţionare a crizei din Venezuela propus de Uruguay şi Mexic, dar nu acceptă propunerile Uniunii Europene şi condamnă ameninţările Statelor Unite de a invada ţara din America Latină, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2019 - 19:39

"Vom susţine legea internaţională şi vom sprijini iniţiativele luate de diferite ţări din America Latină, în particular Mexic şi Uruguay", a afirmat Lavrov în faţa studenţilor de la Universitatea kârgâzo-rusă din capitala Kârgâzstanului, Bişkek, potrivit Xinhua.

"Acestea vizează crearea condiţiilor pentru un dialog naţional cu participarea tuturor forţelor politice din Venezuela", a adăugat el, potrivit unei transcrieri oficiale de pe site-ul Ministerului de Externe rus.

Din păcate, Europa impune o configuraţie uşor diferită a medierii internaţionale, a notat Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, Uniunea Europeană a propus crearea unui grup de contact format din opt dintre membrii săi şi un număr comparabil de ţări din America Latină, însă Rusia, China şi Statele Unite nu au fost invitate să se alăture.

Lavrov a remarcat că UE a propus includerea în grup a ţărilor care în urmă cu opt zile i-au cerut preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro să anunţe alegeri prezidenţiale până luni.

Aceasta înseamnă că luni aceşti mediatori vor trebui să-l recunoască pe adversarul lui Maduro, Juan Guaido, ca pe un nou preşedinte legitim în exerciţiu, a adăugat Serghei Lavrov.

"Aceasta nu este o modalitate de a media. Asta este un ultimatum şi nu o încercare de a găsi un numitor comun", a adăugat el.

Lavrov a reamintit că Statele Unite nu au ascuns faptul că doresc să schimbe regimul în Venezuela cu orice preţ, menţinând opţiunea intervenţiei militare pe masă.

"Cred că este de la sine înţeles că subminează toate fundamentele dreptului internaţional", a notat Lavrov.

Opoziţia condusă de Juan Guaido refuză să înceapă un dialog, cerând ultimativ plecarea lui Maduro şi transferul puterii către forţele de opoziţie, a spus Lavrov, adăugând că acesta "nu este un dialog, ci impunerea voinţei unilaterale a cuiva".

"Faptul că acest lucru se face cu permisiune directă de la Washington şi acum şi din partea Europei dă în vileag acele presupuse valori în politica internaţională pe care colegii noştri occidentali le proclamă", a conchis Serghei Lavrov.A

Comentarii