Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Moscova pare interesată de discuţiile lui Trump cu partenerii NATO

Publicarea miercuri a transcriptului convorbirii telefonice între preşedinţii SUA şi Ucrainei, Donald Trump, respectiv Volodimir Zelenski arată că orice contact cu Casa Albă poate de acum încolo încălca normele de confidenţialitate, potrivit Agerpres.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 26.09.2019 - 14:23

Se poate înţelege că (...) după publicarea acestui transcript, graţie preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, întreaga lume a înţeles că atunci când şefi de state, şefi de diplomaţie vorbesc la telefon, se întâlnesc, comunică cu reprezentanţi ai Casei Albe - începând cu preşedintele SUA şi alţii - tot ceea ce spun - confidenţial, specific, care necesită atenţie specială, delicateţe - poate fi publicat mâine', a afirmat Zaharova, citată de TASS.

În opinia sa, urmând această logică, fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange 'este practic un erou al SUA', întrucât a prezentat opiniei publice nu unul, ci mii de materiale de natură similară.

'Nu-mi este clar de ce democraţii s-au simţit ofensaţi la acea vreme şi s-au supărat pe el şi într-atât de mult încât au început prigonirea sa în lumea întreagă', a spus reprezentanta diplomaţiei ruse.

În aceeaşi tonalitate ironică, Zaharova a invitat Washingtonul să publice transcriptul convorbirilor purtate cu partenerii săi din NATO. 'Foarte preţioase' (pentru Moscova) ar fi şi transcripturile discursurilor rostite la şedinţele cu uşile închise ale Pentagonului, FBI şi CIA, a spus în continuare ea.

În opinia sa, democraţii au făcut de 'râsul lumii' SUA, încercând să declanşeze procedura de destituire a preşedintelui Donald Trump din cauza convorbirii telefonice cu Volodimir Zelenski, conform TASS, care citează o postare a Zaharovei pe pagina ei de Facebook.

Într-o reacţie separată joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat că publicarea transcriptului convorbirii telefonice din iulie între Trump şi Zelenski este un fapt ieşit din comun, potrivit TASS.

'Nu voi comenta nimic în legătură cu acest subiect; este vorba exclusiv de o problemă internă a SUA şi Ucrainei, mai ales că s-a făcut de comun acord', a spus Peskov. 'Dar, în general, trebuie să recunoaştem că, desigur, publicarea unei înregistrări complete a unei conversaţii - fie că este vorba despre o conversaţie telefonică, fie o convorbire tete-a-tete - acest lucru nu se întâmplă prea des în practica diplomatică şi interstatală, cel puţin până acum', a adăugat el.

Potrivit portalului RBK.ru, Volodimir Zelenski nu se aştepta să fie publicat transcriptul complet al conversaţiei sale cu liderul american, ci doar ceea ce a spus preşedintele Donald Trump.

În acelaşi timp, Zelenski a spus că nu este împotriva publicării conţinutului unor convorbiri între şefi de state, dar uneori negocierile între lideri nu ar trebui să fie făcute publice.

Transcriptul discuţiei telefonice dintre Trump şi Zelenski din 25 iulie a fost dat publicităţii ca urmare a scandalului declanşat în SUA în urma acuzaţiilor că Trump l-ar fi îndemnat pe preşedintele ucrainean ca autorităţile de la Kiev să-l investigheze pe fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, posibilul său rival la prezidenţialele de anul viitor.

Scandalul a izbucnit în urma unui denunţ intern al unui membru al comunităţii de informaţii americane care a semnalat că prezintă îngrijorare conţinutul acestei convorbiri, în care - potrivit mass-media - Donald Trump ar fi exercitat presiuni la adresa lui Zelenski pentru a-l determina să iniţieze o anchetă de corupţie împotriva lui Hunter Biden. Acesta a lucrat pentru o companie energetică din Ucraina în perioada în care tatăl său era vicepreşedintele SUA.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat, marţi, declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump, primul pas fiind începerea unei anchete cu privire la această convorbire telefonică, care s-ar putea încheia cu o punere oficială sub acuzare a acestuia pentru abuz de putere.

Comentarii

loading...