17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInternaționalMoscova are un nou protejat, după Bashar al-Assad: Kim Jong-un

Moscova are un nou protejat, după Bashar al-Assad: Kim Jong-un

 
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a admis că programul nord-coreean al rachetelor nucleare este contrar rezoluțiilor Consiliului de Securitate, dar a subliniat necesitatea trecerii de la sancţiuni la un proces de negocieri.

Lavrov a subliniat că „este inadmisibilă exacerbarea sancţiunilor legate de peninsula coreeană prin retorica agresivă a Washingtonului faţă de Phenian şi prin înmulțirea pregătirilor militare în regiune”. Moscova cere organizarea de negocieri între Coreea de Nord şi SUA şi avertizează asupra „riscului unei escaladări a tensiunilor, ce scapă de sub control”. De asemenea, Moscova consideră că manevrele militare americano-sud-coreene provoacă Phenianul.

Noile sancțiuni adoptate de CS al ONU se referă în special la restricţiile pentru importurile de petrol, cruciale pentru programele sale balistice și nucleare, în opinia ONU. Phenianul a calificat aceste noi sancţiuni ale ONU drept „un act de război”. Penalităţile, stabilite de SUA ca răspuns la lansarea de către Phenian a celei mai avansate rachete balistice, cuprind o măsură vizând reducerea cu aproape 90% a importurilor de produse petroliere rafinate în Coreea de Nord.

Visul lui Kim Jong-un

Luna trecută, Phenianul a ignorat ameninţările Casei Albe şi a lansat o puternică rachetă balistică intercontinentală care a zburat 53 minute şi a parcurs un traseu mai lung decât orice altă rachetă precedentă. Lansarea a furnizat dovada clară că Phenianul deţine capacitatea tehnică de a viza partea continentală a Statelor Unite. O idee obsedantă pentru liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Noua serie de sancţiuni mai vizează exporturile, importurile şi sectorul maritim. Şi se cere tuturor ţărilor care folosesc angajaţi nord-coreeni să-i trimită acasă. Circa 93.000 de muncitori nord-coreeni lucrează în ţări străine şi sunt consideraţi o sursă-cheie de venituri în devize pentru  guvernul de la Phenian – ei trimit anual circa 500 miliarde dolari. De asemenea, se cere acestor ţări să aresteze navele nord-coreene ce fac contrabandă cu produse ilicite, inclusiv petrol şi cărbune, și să le confişte marfa.

Marţi, SUA au emis sancţiuni contra a doi nord-coreeni implicaţi în programul balistic al Phenianului – Kim Jong-sik şi Ri Pyong-chol. Sancţiunile, arată secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, ar trebui să contribuie la „o campanie de presiune maximală pentru izolarea Coreii de Nord şi să facă în aşa fel încât peninsula coreeană să fie total denuclearizată”.

Avertismentul lui Mattis

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a precizat că „nori de furtună se adună” deasupra Coreii de Nord şi s-a adresat soldaţilor la Fort Bragg, Carolina de Nord, declarând că armata americană trebuie să fie pregătită pentru război. Fără să prevadă un conflict, Mattis a subliniat că diplomaţia este cea mai bună şansă de a împiedica o criză sau un război. SUA au 28.000 de soldaţi staţionaţi permanent în Coreea de Sud, dar, dacă s-ar produce un război, alte mii vor fi necesari pentru un număr mare de misiuni, inclusiv lupte la sol.

Un război la orizont?

În Norvegia, generalul american Robert Neller, comandantul pușcașilor marini, le-a cerut trupelor sale să fie pregătite pentru un eventual război ce poate interveni curând şi care ar putea opune Rusia şi Occidentul. ”Sper că mă înşel, dar este un război care se apropie. Sunteţi în război aici – un război informatic, un război politic prin prezenţa voastră”, a precizat Neller şi şi-a consiliat militarii să se concentreze asupra Rusiei şi a Pacificului.

Declaraţiile lui Neller au fost publicate de un site militar american şi intervin după ce media a dezvăluit aprobarea guvernului american de a furniza arme letale  (în valoare de 41,5 milioane dolari) către Ucraina. O dezvăluire care a suscitat îngrijorarea Rusiei. Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov,  a declarat iritat că armele americane sunt capabile să ducă la noi incidente în ţara vecină şi „nu putem rămâne indiferenţi”. 

„SUA sunt pe cale să împingă spre o baie de sânge. Răzbunătorii Kievului vizează Donbasul zilnic şi nu doresc un proces de pace. Şi SUA decid să le furnizeze arme!” Nimic însă despre armele, „omuleţii verzi” şi tancurile ruseşti care mişună tocmai în Donbas, susţinând separatiştii proruşi.  

 

Cele mai citite

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale la BEC

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă