-0 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalModelele de tsunami au subestimat valul de șoc al erupției din Tonga

Modelele de tsunami au subestimat valul de șoc al erupției din Tonga

Modelele de tsunami nu au putut prezice exact toate efectele erupției vulcanice din Tonga, mai ales efectele de stimulare ale undei de șoc.

Erupția vulcanică din Tonga din 15 ianuarie a declanșat o undă de șoc atmosferică care a radiat cu o viteză apropiată de viteza sunetului, împingând valuri mari peste Pacific până la țărmurile Japoniei și Perului, la mii de mile distanță.
Modelele de prognoză și sistemele de avertizare, concepute în primul rând pentru a evalua undele declanșate de cutremur, nu au luat în considerare efectele de stimulare ale undei de șoc. A fost un defect critic în aceste sisteme, au spus oamenii de știință, lăsându-i incapabili să prezică exact când valurile vor lovi pământul, transmite Reuters.

Amploarea acelui tsunami ce a urmat erupției vulcanice din Tonga a putut fi observat cu ajutorul imaginilor din satelit


Imaginile din satelit de la Universitatea din Massachusetts Lowell au arătat amploarea undei de șoc masive de la erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, care a declanșat un tsunami care a distrus sate și stațiuni și a întrerupt comunicațiile pentru națiunea de aproximativ 105.000 de oameni din Pacificul de Sud. Trei persoane au fost raportate ucise.

Nava australiană HMAS Adelaide a sosit miercuri (26 ianuarie), în Tonga, la câteva zile după ce a fost devastată de o erupție vulcanică și un tsunami.
Guvernul australian a declarat miercuri că va oferi Tonga o finanțare umanitară suplimentară de 2 milioane USD (1,43 milioane USD), ducând angajamentul Australiei până în prezent la 3 milioane USD.
De asemenea, a mai spus că Australia își extinde sprijinul, inclusiv prin restabilirea energiei electrice și a comunicațiilor, precum și prin stocarea și livrarea proviziilor de ajutor.

Trimiterea ajutoarelor umanitare către Tonga, afectată de o erupție vulcanică, s-a realizat cu o navă de război


O navă de război australiană a sosit miercuri seara în Tonga, furnizând ajutor fără a avea loc un contact uman, după ce aproximativ două duzini de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în rândul echipajului.
Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a declanșat un tsunami care a distrus sate și stațiuni și a întrerupt comunicațiile pentru națiunea de aproximativ 105.000 de oameni.
A fost raportat că trei persoane au fost ucise, conform autorităților.

Aproximativ 84.000 de persoane – reprezentând 80% din populaţia Insulelor Tonga – au fost afectate de erupţia Vulcanului Tonga-Hunga Ha’apai şi de tsunamiul care i-a urmat, anunţă ONU, care precizează că erau în curs evacuări de pe insule extrem de afectate, relatează AFP.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă