0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternațional„Moartea” unui gigant al turismului

„Moartea” unui gigant al turismului

Thomas Cook s-a declarat în faliment în noaptea de duminică spre luni și oprirea imediată a tuturor activităților grupului britanic (zboruri și contracte) lasă în degringoladă 22.000 de salariați și 600.000 de clienți aflați pe întreaga planetă. Și seamănă panica într-o bună parte a industriei turistice mondiale, economia sectorului fiind bulversată din cauza scăderii numărului de călători. Apariția agențiilor de voiaj online, înmulțirea companiilor aeriene low-cost și avântul Airbnb și oferta sa alternativă de hoteluri și cluburi de vacanță obligă pionierii sectorului să se reinventeze pentru a supraviețui. Thomas Cook a fost fragilizat în ultimii ani de o concurență acerbă între tur-operatorii din zonele calde, foarte căutate ca Spania, care a tras în jos prețurile. În plus, mediul economic incert, în special în Marea Britanie, cu incertitudinea legată de Brexit și căderea lirei sterline, a apăsat moralul consumatorilor și a afectat puterea lor de cumpărare. Compania a anunțat o pierdere abisală de 1,5 miliarde lire sterline pentru primul semestru, la o cifră de afaceri de 10 miliarde.

Thomas Cook, care exista de 178 ani, a pus lacătul pe ușă de pe o zi pe alta, după eșecul din cursul week-end-ului de a găsi surse de finanțare pentru a se redresa. Autoritatea britanică de Aviație Civilă (CAA) a afirmat că Thomas Cook „a încetat activitățile cu efect imediat”, toate rezervările, zboruri și sejururi, fiind anulate.  Autoritățile britanice au activat, luni, un plan de urgență botezat „Operațiunea Matterhorn”, numele unei campanii americane de bombardament din timpul celui de-al doilea război mondial, Guvernul și Autoritatea de aviație lansând operațiunea de repatriere a 150.000 de cetățeni britanici, care va dura până la 6 ocrombrie. Avioanele puse la dispoziție de CAA au început să decoleze de luni din Palma de Majorca, destinație preferată de britanici. Numeroase alte zboruri sunt programate în Turcia, Grecia, Tunisia sau Cuba. CAA a contactat hotelurile care găzduiesc clienții Thomas Cook pentru a le anunța că vor fi plătite de Guvernul britanic. Grupul britanic – tur-operator și companie aeriană – gestionează hoteluri și complexe turistice, legături aeriene și croaziere, operând în 16 țări și având circa 20 milioane de clienți pe an. Costul repatrierii va atinge 100 milioane de lire sterline.

Printre alte țări afectate se numără Germania și, potrivit filialei germane Thomas Cook, 140.000 de cetățeni trebuie repatriați. În Turcia, ministerul Turismului a anunțat că pe teritoriul său se află peste 21.000 de turiști veniți prin firma britanică. În Grecia se află 50.000 de persoane, iar în Tunisia 4.500.

Directivă europeană

Când o companie de turism intră în faliment, o directică europeană permite garantarea repatrierii clienților săi. Este și cazul clienților grupului Thomas Cook, intrat în faliment luni. Această normă europeană prevede că toate călătoriile organizate achiziționate în UE sunt protejate. În Marea Britanie, în pofida Brexitului prevăzut a avea loc la 31 octombrie, această directivă se aplică sub denumirea de garanție Atol (Air Travel Trust Fund), care intră în acțiune cu falimentul Thomas Cook și repatrierea celor 150.000 de turiști britanici de către CAA. Sistemul se aplică pentru turiștii care au cumpărat o vacanță cu zbor și hotel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă