Giganții chinezi din domeniul tehnologiei au împărtășit detalii despre algoritmii lor prețioși cu autoritățile de reglementare ale țării, într-o mișcare fără precedent, în contextul în care Beijingul dorește să își supravegheze mai mult sectorul intern al internetului.
Administrația spațiului cibernetic din China, una dintre cele mai puternice autorități de reglementare din țară, a publicat vineri o listă cu 30 de algoritmi, alături de o scurtă descriere a scopului lor, de la companii precum Alibaba, firma de comerț electronic, și Tencent, gigantul jocurilor de noroc, notează CNBC.
Acest pas, vine după ce în martie, China a introdus o lege ce reglementează modul în care firmele de tehnologie folosesc algoritmii de recomandare. Normele includ posibilitatea ca utilizatorii să renunțe la algoritmii de recomandare, precum și obligația companiilor de a obține o licență pentru a furniza servicii de știri.
Algoritmii reprezintă secretul din spatele succesului multor companii de tehnologie din China. Aceștia pot fi folosiți pentru a direcționa utilizatorii spre produse sau videoclipuri pe baza informațiilor despre clientul respectiv.
Dar, în ultimii aproape doi ani, Beijingul a înăsprit reglementările privind sectorul tehnologic chinez în domenii de la protecția datelor la antitrust, în încercarea de a ține în frâu puterea giganților țării care au crescut, în mare parte nestingheriți, în decursul a câtorva ani.
Legea din martie impune, de asemenea, companiilor să depună detaliile algoritmilor la autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic.
Detaliile sunt puține în dosarul public. De exemplu, algoritmul realizat de ByteDance pentru Douyin, versiunea chineză a TikTok, este folosit pentru a recomanda videoclipuri, produse și servicii care pot fi de interes pentru utilizatori prin intermediul datelor comportamentale, cum ar fi click-urile și like-urile, potrivit documentului CAC.
Algoritmul pentru Taobao, piața chineză a Alibaba, este utilizat pentru recomandarea de conținut pe pagina de start și în alte părți ale aplicației prin intermediul datelor istorice de căutare ale unui utilizator, se arată în dosar.
În timp ce documentele publice ale CAC sunt succinte, nu este clar cât de mult a înțeles autoritatea de reglementare mecanismele interne din spatele algoritmilor companiilor de tehnologie.
Demersul Chinei de a crea un sistem de înregistrare pentru algoritmi este fără precedent. Statele Unite și Uniunea Europeană nu au introdus încă nimic asemănător cu legea din China, deși legislatorii europeni dezbat în prezent reguli în jurul utilizării inteligenței artificiale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!