„Știm atitudinea noastră față de sancțiuni”, a spus adjunctul ministrului rus de externe. „În primul rând, acestea sunt un instrument ilegal. În al doilea rând, un instrument care contrazice însăși interesele Uniunii Europene. Cred că acum această conștientizare este a multor țări europene Și, probabil, Grecia se numără printre cei care au arătat suficient scepticism cu privire la eficacitatea acestor sancțiuni, dar totuși trebuie să admită că este atât membru al alianței [NATO], cât și membru al Uniunii Europene, și în acest sens îndeplinește deciziile care au fost acceptate la Bruxelles”, a declareat Grușko.
Potrivit lui Grușko, Uniunea Europeană trebuie să decidă cum să facă față sancțiunilor. „Ceea ce ne îngrijorează este că în ultima vreme Uniunea Europeană s-a angajat energicsă creeze așa-numitele mecanisme de sancțiuni orizontale privind drepturile omului, securitatea cibernetică etc. Aceasta înseamnă că își rezervă posibilitatea adoptării deciziilor operaționale cu privire la persoane specifice implicate în aceste regimuri de sancțiuni. Acestea pot fi persoane fizice, instituții, companii și oameni de afaceri. Aceasta este o cale foarte alunecoasă care nu duce nicăieri, dar creează incertitudine colosală în relațiile dintre noi și europeni” – a spus diplomatul.
Grushko a atras atenția asupra faptului că această problemă nu este doar caracteristică relațiilor dintre Rusia și UE și a reamintit că anul trecut cota UE în balanța comerțului exterior cu Rusia a fost de 38%. „Este clar că va scădea odată cu întoarcerea economiei rusești către noi factori de creștere economică și influență politică. Acestea sunt China și țările din Asia în general și, bineînțeles, țările EurAsEC, cu care comerțul se dezvoltă mai dinamic decât cu partenerii noștri tradiționali”, a mai afirmat diplomatul rus.