Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mimetismul „lupilor solitari“

Brenton Tarrant, ucigașul din Christchurch, inculpat după masacrarea a 50 de fideli în două moschei, unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise în Noua Zeelandă, se pare că a fost atras de ideologia neo-fascistă cu ocazia călătoriilor în Europa.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2019 - 09:57

Acest australian în vârstă de 28 ani se prezintă ca un „bărbat alb obișnuit”, provenit din clasa muncitoare, dar parcursul său este complex.  Practic, Tarrant nu avea cazier judiciar și nu era în atenția nici unui serviciu neo-zeelandez de informații. A crescut în orașul Grafton și după liceu a absolvit un curs pentru instructori de fitness și a lucrat un timp într-o sală de gimnastică. Patroana sălii, Tracey Gray , a declarat presei că angajatul său s-a transformat după călătoriile sale multiple în țări din Europa și din Asia. A ajuns până în Pakistan și Coreea de Nord și pe rețelele sociale Tarrant a recunoscut că a mers în Franța, Spania și Portugalia, dar și în Bulgaria, România și Ungaria. Autoritățile bulgare au anunțat că anchetează motivele sejurului său în Bulgaria, în noiembrie.

Australianul a mai vizitat țări din sud-estul Europei - Serbia, Croația, Muntene­gru și Bosnia-Herțegovina, în decembrie 2016. De asemenea, un înalt responsabil turc a declarat că Brenton Tarrant a efectuat mai multe vizite în Turcia. În jurnalul manifest de 74 pagini pline de ură,  publicat online de ucigaș înaintea carnagiului, acesta a relatat că a avut în vedere comiterea unui atac în aprilie 2017, când călătorea în vestul Europei, și preciza că dorea să vizeze musulmani pentru a îm­piedica dispariția „popoarelor europene” înlocuite de populații ne-europene de imigranți. O idee care cunoaște o popularitate crescândă în mediile ­extremei dreapta.

Tarran a părăsit sala de gimnastică în 2011, iar călătoriile sale au fost finanțate investind bani în Bitconnect, o monedă virtuală care s-a prăbușit la începutul anului trecut, acuzată că era, de fapt, o piramidă Ponzi.

Potrivit media europene și americane, atacul din ­Noua Zeelandă a fost inspirat în parte de ucigașul norvegian Anders Behring Breivik, dar adevărata amenințare rezidă în „lupii solitari” care se ascund în cele mai întunecate colțuri ale Internetului, ­așa-numitul Dark Web. Atacatorul din Christchurch a anunțat atacurile sale în avans pe un forum online și chiar a utilizat ­Facebook pentru a ­transmite în direct asalturile asupra moscheilor. Breivik a ­comis atacul de pe insula  norvegiană Utoya, unde a împușcat și ucis 69 ­persoane, rănind alte 158.

Comentarii

loading...