Un grup de peste 100 de miliardari și milionari a adresat o cerere către liderii politici să îi taxeze mai mult. Aceștia s-au întâlnit virtual pentru Forumul Economic Mondial.
„Fă-ne să plătim mai mult impozit.”, așa arată mesajul transmis de milionarii și miliardarii lumi care cer taxe mai mari. Grupul se autointitulează „Milionarii Patriotici” și este format din peste o sută de indivizi ultrabogați, printre care moștenitoarea Disney, Abigail Disney.
Miliardarii lumii vor taxe mai mari
Ei spun că ar trebui să fie forțați să plătească ajutoare în contextul pandemiei de Covid-19 și să abordeze prăpastia dintre bogați și săraci. Într-o scrisoare deschisă publicată miercuri, grupul a spus:
„În timp ce lumea a trecut printr-o cantitate imensă de suferință în ultimii doi ani, ne-am văzut de fapt bogăția crescând… totuși puțini dintre noi pot spune sincer că ne plătim cota echitabilă din impozite”.
Acest sentiment a fost repetat de Oxfam, care a publicat luni un raport care detaliază modul în care superbogații au prosperat în timpul crizei de sănătate. Organizația de caritate detaliază modul în care cei mai bogați 10 oameni din lume și-au dublat averea la 1,5 trilioane de dolari în timpul pandemiei.
„Am avut într-adevăr în timpul pandemiei o explozie a inegalității. A fost o perioadă care a fost un boom fără precedent pentru miliardari…”, a spus președinte și CEO Oxfam, Abby Maxman.
„Taxă pe avere” pentru cei cu averi peste 5 milioane de dolari
Grupul „Milionari Patriotici” solicită o „taxă pe avere” anuală pentru cei cu averi de peste 5 milioane de dolari. Ei spun că asta ar putea strânge peste 2,5 trilioane de dolari și ar putea scoate peste două miliarde de oameni din sărăcie.
Anul trecut, Banca Mondială a îndemnat țările să ia în considerare o taxă pe avere care să contribuie la reducerea inegalității, să reînnoiască cuferele statului epuizate de programele de ajutor pentru COVID-19 și să recâștige încrederea socială.
Cu toate acestea, în afara Argentinei și Columbiei, nu au fost inițiate noi scheme de impozitare a averii de la începutul pandemiei.