12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalMike Pompeo sare să-și apere președintele amenințat cu destituirea în SUA

Mike Pompeo sare să-și apere președintele amenințat cu destituirea în SUA

Cei cinci sunt programaţi să fie audiaţi în această săptămână şi săptămâna viitoare, Camera Reprezentanţilor analizând solicitarea adresată de Trump preşedintelui ucrainean de a-l investiga pe candidatul prezidenţial democrat Joe Biden şi pe fiul acestuia.

”Oficialii nu pot participa la niciun interviu sau depoziţie” fără prezenţa unui avocat care să controleze dezvăluirea de informaţii confidenţiale, a scris Pompeo într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe din Cameră, Eliot Engel.

Engel şi alţi doi preşedinţi de comisii au publicat un comunicat în care îl acuză pe Pompeo că ”blochează” invetigaţia pentru demitere şi au spus că acesta este ”martor” în cadrul investigaţiei, în baza informaţiilor din presă potrivit cărora acesta a asistat la convorbirea telefonică dintre Trump şi omologul său ucrainean, mai scrie News.ro citând Reuters. ”Ar trebui să înceteze imediat să intimideze martorii din departament pentru a se proteja pe el şi pe preşedinte”, au afirmat Engel şi reprezentanţii Adam Schiff şi Elijah Cummings.

Democraţii au deschis săptămâna trecută procedura pentru demiterea lui Trump, în urma unei plângeri făcută de un avertizor de integritate împotriva preşedintelui, care îl acuză că a solicitat sprijin extern în alegerile din 2020, în beneficiul său politic. Trump candidează anul viitor pentru a obţine al doilea mandat de preşedinte.

Investigaţia pentru demitere ar putea duce la acuzarea oficială a preşedintelui Trump în Cameră şi la un proces oficial în Senat, pentru a decide înlăturarea sau nu din funcţie. Republicanii deţin însă controlul în Senat şi nu au arătat că ar fi dispuşi să îl demită pe preşedinte.

Pompeo, care se află în Italia pentru o vizită de trei zile, a obiectat faţă de solicitarea lui Engel, ca oficialii departamentului să fie disponibili pentru depoziţii. Între aceştia se află fosta ambasadoare în Ucraina Marie Iovanovitci şi fostul reprezentant special al SUA pentru Ucraina Kurt Volker.

Într-o scrisoare publicată pe Twitter, Secretarul de Stat (echivalentul ministrului de Externe) Pompeo i-a transmis lui Engel: ”Sunt îngrijorat de aspecte ale solicitării dumneavoastră care pot fi înţelese ca o încercare de a intimida, agresa şi trata incorect profesionişti distinşi ai Departamentului de Stat, între care mai mulţi ofiţeri de carieră ai serviciului extern, care sunt acum ţinta comisiei”.

Pompeo şi-a exprimat ”îngrijorările semnificate, din punct de vedere procedural şi legal” şi a spus că a considerat scrisoarea adresată de comisie oficialilor ca fiind ”o solicitare de participare voluntară”. El a mai arătat că datele anunţate pentru depoziţii nu oferă suficient timp pentru pregătire şi a afirmat că departamentul va răspunde până vineri unei citaţii din partea Comisiei pentru afaceri externe.

Secretarul de Stat a arătat că informaţiile solicitate sunt supuse restricţiilor legate de informaţiile clasificate şi alte privilegii din domeniul executiv. Pompeo a adăugat că nu există o bază legală pentru afirmaţia comisiei că neprezentarea la audieri ar reprezenta o dovadă de obstrucţionare a anchetei.

Pompeo a spus că ”se va folosi de toate mijloacele aflate la dispoziţia mea pentru a preveni şi a expune orice încercări de intimidare a unor profesionişti dedicaţi” din Departamentul de Stat. Ceilalţi trei oficiali sunt adjunctul secretarului de Stat George Kent, T. Ulrich Brechbuhl, consilier în Departamentul de Stat, şi ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Gordon Sondland.

“Orice efort de a intimida martorii sau de a-i împiedica să vorbească în Congres, inclusiv pe angajaţii Departamentului de Stat, este ilegal şi ar reprezenta o dovadă de obstrucţionare a investigaţiei pentru demitere”, a afirmat cei trei preşedinţi de comisii.

Într-o discuţie telefonică din 25 iulie, Trump i-a solicitat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca Ucraina să îl investigheze pe Joe Boiden şi pe fiul acestuia, Hunter, în colaborare cu procurorul general William Barr şu avocatul peersonal al lui Trump, Rudy Giuliani. Fiul lui Biden a fost director la o companie ucraineană din sectorul gazelor naturale.

Scrisoarea lui Pompeo este cea mai recentă încercare a administraţiei Trump de a evita să ofere democraţilor din Cameră depoziţii şi documente legate de diferitele investigaţii la care este suspus preşedintele. Democraţii l-au acuzat pe Trump că duce o politică de blocare a unor anchete legale ale Congresului.

Miercuri, trei comisii din Cameră, de Informaţii, Afaceri Externe şi de Supraveghere, urmau să îl audieze pe Ivanovici, pe care Trump l-a numit în timpul discuţiei cu Zelenski ”o veste proastă”. Joi, comisiile urmau să obţină depoziţia lui Volker, care a demisionat săptămâna trecută după ce avertizorul de integritate l-a menţionat ca fiind unul dintre cei doi diplomaţi americani care au discutat cu oficiali ucraineni la o zi după convorbirea dintre Trump şi Zeleski.

Discuţia cu Zelenski a avut loc la o zi după ce Trump a blocat un ajutor militar în valoare de aproape 400 de milioane de dolari destinat susţinerii Ucrainei în lupta cu separatiştii susţinuţi de Rusia. Zelenski a acceptat solicitarea lui Trump de a-l investiga pe Biden, iar ajutorul a fost deblocat ulterior. Identitatea avertizorului de integritate nu a fost făcută publică.

Trump a continuat, marţi, să atace ancheta de destituire şi a apărat convorbirea telefonică cu Zelenski. Preşedintele a întrebat pe Twitter ”de ce nu putem să îl intervievăm şi să aflăm totul despre agentul de integritate şi despre persoana care i-a furnizat toate informaţiile false”, el afirmând că congresmenul democrat Adam Schiff, care supervizează ancheta de destuire angajată împotriva sa, ar trebui ”să fie pus sub acuzare”.

Un senator republican influent, Chuck Grassley, a vorbit în apărarea avertizorului de integritate. ”Această persoană pare să fi urmat legile referitoare la protejarea agenţilor de integritate pentru a fi ascultat şi protejat”, a afirmat Grassley, adăugând că identitatea acestuia nu este importantă pentru public.

Avocatul Jon Sale, care a fost procuror special adjunct în scandalul politic Watergate din anii 1970, a declarat marţi că îl va reprezenta pe Giuliani în investigaţiile Congresului.

Cele mai citite

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...

România va găzdui Campionatul European de Tineret la Handbal Masculin în 2026

Competiția se va desfășura la Cluj-Napoca și Turda și este văzută ca un pas important în dezvoltarea handbalului masculin românesc. România a primit organizarea Campionatului...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă