9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMigranții revin la porțile Europei

Migranții revin la porțile Europei

Conform ultimelor informații, în ciuda eforturilor autorităților, peste 500 de migranţi au ajuns duminică pe insulele greceşti Lesbos, Samos şi Chios, a declarat un reprezentant al poliţiei elene.

Numeroși dintre aceștia au sosit, duminică, la frontiera Turciei cu Grecia, după ce joi Turcia a decis să nu îi mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa  Sosiţi de la Istanbul, migranţii sirieni, afgani şi irakieni, între care se numără şi femei pe pământ sau pe mare.şi copii, au fost văzuţi mergând duminică dimineaţă pe câmp, în direcţia punctului de frontieră Pazarkule (Kastanies în partea greacă).

O altă sursă, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), peste 13.000 de migranţi se află de partea turcă a frontierei cu Grecia.

 

Turcii vor să inducă teamă

 

Ankara susţine că a lăsat peste 75.000 de migranţi să treacă frontiera spre Uniunea Europeană. ”Până duminică dimineaţă la ora 10.00 (07.00 GMT), 76.358 de migranţi au trecut graniţa prin provincia Edirne, a scris pe Twitter ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu.

În provincia Edirne sunt puncte de trecere a frontierei spre Grecia şi Bulgaria. Totuşi, până acum nici Sofia şi nici Atena nu au raportat un număr atât de mare de sosiri.

Curajul Grecilor

Conform unei informări transmise duminică de autorităţile din Grecia, poliţia elenă a împiedicat în 24 de ore aproape 10.000 de migranţi să treacă frontiera în regiunea Evros. Grecia şi-a suplimentat de asemenea dispozitivele de la graniţă.

Sâmbătă, la Kastanies poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a opri numeroşi migranţi care voiau să intre în Grecia. “Sâmbătă au fost 9.500 de tentative de trecere a frontierei şi toate au fost gestionate cu success”, a declarat viceministrul grec al Apărării, Alkiviadis Stefanis. Guvernul Greciei a declarat în aceeași zi că este decisă să menţină vigilenţa la graniţa cu Turcia şi să împiedice intrările ilegale în Uniunea Europeană.

 

Nici bulgarii nu se tem

 

Situaţia la graniţa externă a Uniunii Europene între Turcia şi Bulgaria este calmă duminică, executivul de la Sofia dând asigurări că nici măcar un migrant nu a trecut frontiera ilegal, relatează DPA. ”În acest moment, situaţia este calmă”, a declarat duminică, la Sofia, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, într-un interviu pentru televiziunea publică. Bulgaria şi-a întărit deja vineri dispozitivele de securitate la graniţa terestră de 259 de kilometri cu Turcia prin desfăşurarea de trupe ale jandarmeriei.

Karakachanov a precizat că până la 1.100 de militari pot fi trimişi acum la graniţa cu Turcia dacă va fi necesar.

 

Bruxellesul, „îngrijorat”

Uniunea Europeană observă cu ”îngrijorare” afluxul necontrolat de migranţi din Turcia spre graniţele sale de est, în Grecia şi Bulgaria, a declarat sâmbătă comisarul european Ursula von der Leyen.

”Prima noastră prioritate în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre”, a spus ea într-un mesaj postat pe Twitter.

Ankara susţine că a fost nevoită să relaxeze controalele la graniţă pentru refugiaţii care încearcă să ajungă din Turcia în UE, din cauza presiunii celor care vin din Siria, împinşi de avansarea forţelor siriene în bastionul rebel Idlib.

Conform celor mai recente date ale ONU, Turcia a primit circa 3,6 milioane de refugiaţi din Siria, la care se adaugă migranţi din Afganistan şi Irak.

Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă