16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalMerkel îndeamnă ca europenii să se pună în acord privind China și...

Merkel îndeamnă ca europenii să se pună în acord privind China și tehnologia 5G

”Unul dintre marile pericole pe care le văd (…) este ca fiecare în Europa să aibă propria sa politică cu privire la China şi ca, până la urmă, să transmitem semnale complet diferite”, a declarat cancelarul german într-un discurs pe care l-a susţinut în Bundestag (Camera Deputaţilor).

Ea şi-a invitat aliaţii europeni să adopte o strategie comună cu privire la noua insfrastructură a telefoniei mobile 5G, în contextul în care numărul doi mondial în acest sector, chinezul Huawei, este suspectat de spionajîn favoarea Beijingului. China a respins mereu aceste acuzaţii.

Germania – suspectată de o anumită indulgenţă faţă de China, principalul său partener comercial – a opus până în prezent rezistenţă presiunilor americane de a exclude gigantul chinez din procesul construirii reţelei sale 5G, cu condiţia ca grupul să se conformeze unor criterii de securitate foarte stricte.

Statele Unite au interzis deja accesul Huawei la licitaţii.

Iar Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat îngrijorarea, la începutul lui octombrie, cu privire la ”ameninţări reprezentate de Statele Unite sau de actori pe care acestea le susţin” la adresa securităţii viitoarelor reţele de comunicaţii 5G, însă fără să numească Huawei.

Merkel a subliniat, de asemenea, asupra importanţei criticării abuzurilor în domeniul drepturilor omului, evocând tensiunile din ultimele luni de la Hong Kong şi recentele dezvăluiri cu privire la tratamentul extrem de dur la care sunt supuşi peste un milion de musulmani în lagăre de reeducare în China.

China este un sistem complet diferit, a subliniat cancelarul.

”Iar eu nu ştiu dacă răspunsul unei concurenţe între sisteme – iar noi am cunoscut acest lucru în timpul Războiului Rece – poate fi izolarea”, a insistat ea.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă