”Unul dintre marile pericole pe care le văd (…) este ca fiecare în Europa să aibă propria sa politică cu privire la China şi ca, până la urmă, să transmitem semnale complet diferite”, a declarat cancelarul german într-un discurs pe care l-a susţinut în Bundestag (Camera Deputaţilor).
Ea şi-a invitat aliaţii europeni să adopte o strategie comună cu privire la noua insfrastructură a telefoniei mobile 5G, în contextul în care numărul doi mondial în acest sector, chinezul Huawei, este suspectat de spionajîn favoarea Beijingului. China a respins mereu aceste acuzaţii.
Germania – suspectată de o anumită indulgenţă faţă de China, principalul său partener comercial – a opus până în prezent rezistenţă presiunilor americane de a exclude gigantul chinez din procesul construirii reţelei sale 5G, cu condiţia ca grupul să se conformeze unor criterii de securitate foarte stricte.
Statele Unite au interzis deja accesul Huawei la licitaţii.
Iar Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat îngrijorarea, la începutul lui octombrie, cu privire la ”ameninţări reprezentate de Statele Unite sau de actori pe care acestea le susţin” la adresa securităţii viitoarelor reţele de comunicaţii 5G, însă fără să numească Huawei.
Merkel a subliniat, de asemenea, asupra importanţei criticării abuzurilor în domeniul drepturilor omului, evocând tensiunile din ultimele luni de la Hong Kong şi recentele dezvăluiri cu privire la tratamentul extrem de dur la care sunt supuşi peste un milion de musulmani în lagăre de reeducare în China.
China este un sistem complet diferit, a subliniat cancelarul.
”Iar eu nu ştiu dacă răspunsul unei concurenţe între sisteme – iar noi am cunoscut acest lucru în timpul Războiului Rece – poate fi izolarea”, a insistat ea.