1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInternaționalMeciul anului: Rusia – Ucraina. Cine va câștiga ?

Meciul anului: Rusia – Ucraina. Cine va câștiga ?

Tensiunile cresc. Țările occidentale se tem că Rusia va ataca Ucraina, scrie BBC.

Rusia neagă acest lucru, dar spune că Ucraina nu trebuie să intre în NATO sub nicio formă pentru a nu se declanșa un război.

Moscova dorește să discute urgent cu SUA.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns solicitărilor Moscovei prin intermediul reporterilor: „Nu vor fi discuții despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”.

NATO, care a fost înființată inițial pentru a apăra Europa împotriva posibilelor amenințări din partea fostei Uniuni Sovietice, are forțe în republicile baltice și Polonia.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia le-a oferit SUA și NATO două tratate. Nu a existat altă opțiune, a spus el, deoarece „în momentul de față, relațiile dintre Rusia și Occident sunt lipsite de încredere”.

Rusi are câteva pretenții radicale, care cer țărilor care au aderat la NATO după căderea Uniunii Sovietice să nu desfășoare trupe sau arme în zone în care acestea ar putea fi considerate o amenințare pentru Rusia. Bombardierele grele și navele de război nu ar fi permise în zonele din afara spațiului lor aerian național sau în apele din care ar putea lansa un atac.

Asta înseamnă că NATO ar trebui să abandoneze orice plan prin care Ucraina și Georgia ar urma să se alăture în cele din urmă alianței occidentale.

Diplomația este calea de mijloc..sau cel puțin a fost

Este practic imposibil să ne imaginăm că SUA și NATO semnează proiectele pe care le-au întocmit diplomații ruși, fără modificări considerabile.

Rusia cere un drept de veto asupra cine se alătură Alianței. NATO a spus de multe ori că Moscova nu poate hotârî cine va deveni membru.

În plus, rușii vor să dea timpul înapoi în mai 1997 când orice țară care s-a alăturat alianței NATO după acea dată, nu a avut voie să aibă trupe sau armament NATO.

Moscova știe foarte bine că cere lucruri pe care Occidentul nu le va oferi, dar poate că este o tactică de negociere.

Sau Rusia vrea să convingă populația sa că tensiunea tot mai mare dintre Rusia și Occident nu este din vina Moscovei. Rusia a invadat Georgia în timpul unui scurt război în 2008 și a confiscat Crimeea din Ucraina în 2014, înainte de a sprijini separatiștii din estul Ucrainei.

Conflictul din est a început în aprilie 2014 și s-a soldat cu peste 14.000 de morți, fiind încă raportate victime.

Cu toate acestea, acumularea de forțe rusești dincolo de granițele Ucrainei a stârnit temeri de o nouă invazie rusă.

Liderii UE au avertizat Rusia în timpul unui summit că orice agresiune va avea „consecințe masive și costuri severe” și au vorbit despre măsuri restrictive, cerând ca acest conflict să se rezolve pe cale diplomatică.

Ei au spus că diplomația ar trebui să se concentreze pe dialogul în patru dintre Paris, Berlin, Kiev și Moscova, cunoscut sub numele de formatul Normandiei. Rusia a preferat în mod evident să se concentreze pe discuțiile cu SUA.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia își mărește, nu își reduce, trupele de la granița cu Ucraina, pregătind „tancuri, artilerie, unități blindate, drone și sisteme de război electronic”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ar prefera ca sancțiunile să fie aplicate imediat, înainte ca Rusia să ia vreo acțiune militară.

Ucraina are granițe atât cu UE, cât și cu Rusia, cu care are legături sociale și culturale profunde.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă