May vrea să salveze acordul privind Brexit

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, se întoarce azi în Regatul Unit cu intenţia de a-i convinge pe parlamentarii britanici să voteze săptămâna viitoare acordul său privind Brexit-ul, după noile direcţii ale UE.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.03.2019 - 13:21

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului după data prevăzută iniţial, 29 martie, potrivit concluziilor summitului european de la Bruxelles.

Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, Cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai.

În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, "Consiliul European decide să îl proroge până la 12 aprilie 2019 şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată", au scris liderii europeni.

În faţa noului scenariu convenit joi seara la nivelul UE, după un summit al Consiliului European care a durat opt ore, premierul britanic a declarat că deputaţii au acum "o decizie clară de luat" şi a asigurat că va lucra intens pentru "a construi" susţinerea necesară pentru pactul negociat cu UE.

"Sper că suntem toţi de acord că acum ne aflăm la momentul deciziei. Voi depune toate eforturile pentru a putea avea un acord şi ţara să meargă înainte", a subliniat May, în capitala Belgiei.

Luni, parlamentarii vor relua dezbaterea asupra acordului, respins la vot în două rânduri până acum, în ianuarie şi săptămâna trecută.

Downing Street nu a specificat încă în ce zi va avea loc cel de-al treilea vot în parlament însă acesta va trebui să se producă înainte de 29 martie, data prevăzută iniţial pentru materializarea "divorţului" Marii Britanii de Uniunea Europeană.

În acelaşi plan, după cum relevă o altă ştire EFE de vineri, aproape două milioane şi jumătate de persoane solicită guvernului britanic, într-o petiţie online, renunţarea la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi rămânerea Regatului Unit în UE.

Iniţiativa, care poate fi semnată electronic de cetăţenii britanici şi persoane rezidente în ţară, a adunat în total 2.451.828 de semnături, dintre care un milion şi jumătate în ultimele 24 de ore.

Petiţia, iniţiată în februarie de Margaret Anne Georgiadou, s-a viralizat pe reţele şi a provocat joi căderi ale serverului ce găzduieşte pagina web a parlamentului britanic.

'Guvernul afirmă în mod repetat că plecarea din UE reprezintă "voinţa poporului". Noi trebuie să-i punem capăt acestei afirmaţii demonstrând forţa sprijinului public actual pentru rămânerea în UE', se afirmă în textul ce însoţeşte petiţia online. Un al doilea referendum 'ar putea să nu fie organizat niciodată, deci votează acum', se mai spune în mesaj.

Potrivit reglementărilor britanice, petiţiile semnate online de peste 10.000 de cetăţeni vor primi un răspuns din partea guvernului, în timp ce cele care depăşesc numărul de 100.000 de semnături vor fi luate în considerare pentru dezbatere.

Petiţia în cauză a depăşit deja ambele praguri, iar iniţiatoarea aşteaptă atât răspunsul executivului, cât şi opţiunea de a fi dezbătută, însă, în orice caz, rezultatul respectivei discuţii nu va avea un caracter obligatoriu şi nici nu ar include schimbări legislative.

Comentarii