2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalMarathon diplomatic pentru Emmanuel Macron

Marathon diplomatic pentru Emmanuel Macron

Încetinirea activității mondiale observată de mai multe luni este în mare parte datorată escaladării tensiunilor comerciale dintre Washington, unul din participanții la summit,  și Beijing și subiectul va fi omniprezent în culisele reuniunii liderilor G7 – Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Japonia – și ai celorlalte țări invitate. De joi 22 august, peste 5.000 persoane care fac parte din 24 delegații străine, sunt reunite în orașul balnear din Pirineii-Atlantici, plasat sub un sistem draconic de securitate pentru acest eveniment. Printre șefii de stat sau de guvern prezenți se află desigur gazda summitului din Biarritz, șeful statului francez, Emmanuel Macon, președintele american, Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, premierul canadian, Justin Trudeau, omologii său nipon și britanic, Shinzo Abe și respectiv Boris Johnson.

Premierul britanic va fi unul din starurile summitului G7 de la Biarritz, unde debutul său în plan internațional va fi marcat de prima întrevedere cu președintele american, Donald Trump, un adept al Brexitului fără concesii. Analiștii estimează că  tipul de mesaj pe care îl va transmite Johnson va fi foarte important, putând indica direcția pe care Marea Britanie o va lua după Brexit.  După ce a repetat că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie cu sau fără acord, Boris  Johnson a avut întâlniri înaintea summitului cu cancelrul german și cu președintele francez, încercând să obțină acceptul Bruxellesului de renegociere a acordului încheiat de predecesorul său, Theresa May.

Întâlnire Macron-Putin

Înaintea summitului G7, Emmanuel Macron l-a primit luni la Fort Bregancon, reședința prezidențială de vară, pe omologul său rus, Vladimir Puțin. O invitație la dialog menită să-l reintroducă pe Puțin în jocul diplomatic european, Rusia fiind  exclusă din G7 în 2014, după războiul din Ucraina. În pofida „neînțelegerilor din ultimele deceniî, „Rusia este europeană” și „avem de reinventat o arhitectură de securitate și de încredere între Uniunea Europeană și Rusia” a declarat Macron la primirea invitatului său. În ce îl privește pe președintele rus,  el poate utiliza această vizită pentru a demonstra că Moscova nu este izolată în concertul națiunilor. Înmulțind semnele de bunăvoință pentru destinderea relațiilor între Rusia și Europa, cei doi președinți nu au ascuns divergențele în ce privește Siria sau represiunea manifestațiilor opoziției. Referindu-se la acest ultim subiect, liderul de la Kremlin a declarat că autoritățile ruse acționează pentru ca manifestanții opoziției la Moscova să rămână în „cadrul legii” și că dorește să evite „o situație similară celei a vestelor galbene” din Franța. Dosarul ucrainean  a fost primul abordat în cursul conferinței de presă de după întrevedere, Macron pledând pentru un summit în patru – Rusia, Ucraina, Germania, Franța – în viitoarele săptămâni. La rândul său, Puțin a evocat „un optimism prudent” asupra dosarului regiunilor separatiste pro ruse din estul Ucrainei după contactele sale cu noul președinte ucrainean, Vladimis Zelenski. Soarta orașului sirian Idlib este alt subiect care continuă să divizeze Franța și Rusia iar media franceze precizează că „summitul de la Bregancon nu va duce la nimic palpabil în perioada imediată”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă