7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalMacron spune că discuţiile cu Trump sunt precum cârnaţii: Mai bine nu...

Macron spune că discuţiile cu Trump sunt precum cârnaţii: Mai bine nu știi conținutul

Marţi, în timpul unei conferinţe de presă în compania premierului israelian Benjamin Netanyahu, Macron a fost întrebat despre o relatare de luni a CNN conform căreia o discuţie telefonică cu Trump săptămâna trecută a decurs ‘îngrozitor’, potrivit Reuters.

Împrumutând un citat faimos din cancelarul prusac Otto von Bismarck, Macron şi-a rezumat politica de a se abţine de la comentarii ‘off-the-record’ despre discuţiile sale cu liderii altor state. ‘Aşa cum Bismarck obişnuia să spună, dacă le-am explica oamenilor cum sunt făcuţi cârnaţii, e puţin probabil că i-ar mai mânca’, a răspuns Macron.

‘Aşadar, îmi place atunci când oamenii văd preparatul servit, dar nu sunt convins că comentariile din bucătărie ajută la livrarea sau consumarea lui’, a adăugat preşedintele francez.

Un comunicat al preşedinţiei franceze despre discuţia de săptămâna trecută nota că Macron i-a transmis lui Trump că decizia sa de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu din statele aliate ale SUA este atât ‘ilegală’, cât şi ‘o greşeală’.

Comunicatul mai scurt al Casei Albe despre aceeaşi convorbire afirma că ea s-a axat pe comerţ şi imigraţie, fără a da alte detalii.

‘Macron a crezut că va putea să-şi spună părerea, bazându-se pe relaţia lor. Dar Trump nu poate suporta să fie criticat în felul ăsta. A ieşit rău. A fost groaznic’, a citat postul CNN o sursă neidentificată.

Macron, îngrozit de frecventele comentarii ‘off-the-record’ ale predecesorului său Francois Hollande către jurnalişti, a ţinut presa la distanţă după alegerea sa în 2017 şi le-a interzis colaboratorilor săi să dea amănunte din culise despre preşedinţia sa.

‘Puteţi merge să-i întrebaţi pe oameni care fac comentarii, dar aici, la Paris, nu facem comentarii despre cum s-au petrecut lucrurile sau despre cât de fierbinţi, reci, calde sau groaznice sunt. Pur şi simplu mergem înainte şi acţionăm’, a afirmat Macron.

Preşedintele francez a mai spus că va avea o discuţie ‘utilă’ şi ‘sinceră’ cu omologul său american la summitul G7 din Canada, din zilele de 7-8 iunie, atât în privinţa temelor în care sunt de acord, cât şi a celor în dezacord.

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

București, pe locul trei în topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe din Europa, după Bruxelles și Sofia

Surpriză! Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe, conform unui studiu recent. Clasamentul se bazează exclusiv pe prețul mediu pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă